Din cuprinsul articolului
În cazul copiilor, infecția se manifestă în forme mai ușoare. Totuși, acest lucru s-a schimbat odată cu varianta Omicron, când riscul infecției a fost foarte ridicat.
Omicron este varianta care afectează, în mare măsură, și copiii și tinerii. Deși copiii au șanse mai mari de vindecare și supraviețuire, aceștia nu au avut și un risc scăzut de a se infecta, așa cum a fost în primele valuri.
De fapt, în mai multe cazuri, spre deosebire de valurile predecente, Omicron a provocat multe simptome accentuate, precum și spitalizări.
Din punct de vedere fizic, Omicron copiii care au trecut prin infecție pot rămâne cu anumite sechele post-COVID. Acestea se observă mult atunci când tinerii vor să revină la activitate fizică și sport, notează Spitalul Virtual pentru Copii.
„Acum când sunt mii de copii care au trecut recent prin boala COVID-19 și fiecare părinte reacționează, la situația aceasta, în funcție de firea sa („nu mai alerga căci iar vei răci”, „gata cu văicărelile, de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo etc), se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricții sau riscuri anticipabile.
Intrebarea este extrem de actuală, acum când 5% din spitalizările pentru infectie SARS-CoV-2 în UE și SUA sunt reprezentate de copii. Adică de 4 ori mai mult decât în valurile precedente. Datorită contagiozității foarte mari a varianei Omicron se infectează extrem de mulți copii în același timp (mai mulți și ca proporție față de adulți, comparativ cu 2020-2021!) și în acest fel sunt în creștere spitalizările pediatrice.
Boala actuală este în general ușoară, virusul având o „predilecție” în a afecta mai mult căile aeriene superioare și mai puțin plămânii (comparativ cu Delta). Din acest motiv riscul individual de spitalizare este cu o treime până la 50% mai mic, pentru fiecare copil infectat.
După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.
După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport.
1. Palpitații intense
2. Dureri precordiale
3. Amețeală la eforturi minime
4. Leșin la sport
5. Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.
Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală.
Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare”, scrie Mihai Craiu, pediatru, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…