Categories: Stil de viaţă

Ce boli riscă al tău copil dacă folosește tehnologia în exces. Unde duce abuzul de gadgeturi

Ce boli riscă al tău copil dacă folosește tehnologia în exces. Unde duce abuzul de gadgeturi

Astăzi este aproape imposibil ca un copil să nu aibă la dispoziție fie televizorul, tableta, telefonul mobil sau laptopul. Mai grav este că vârsta de la care copiii le utilizează este din ce în ce mai mică. Specialiștii susțin că dacă copilul este expus gadgeturilor mult timp, nu este controlat și nu are un timp limitat de petrecere în fața lor este expus multor afecțiuni.

De exemplu, susțin psihologii, cei mici pot avea în timp afecțiuni ale ochilor, insomnie, obezitate, agresivitate. Mai mult pot dezvolta o dependență destul de periculoasă de lumea virtuală.  O multitudine de studii arată ca utilizarea în mod frecvent a acestor aparate afectează starea emoțională, socială, educațională a unui copil.

Într-o societate tot mai înclinată spre utilizarea tehnologiei este greu să ne oprim copiii din a o folosi de timpuriu în dezvoltarea lor. Fie că atunci când sunt mici îi lăsăm în fața televizorului, fie că atunci când mai cresc cedăm rugăminților lor și presiunii sociale și le cumpărăm cele mai noi dispozitive electronice aceste elemente reprezintă un factor de risc în dezvoltarea lor. În cazul în are ne referim la prima situație, putem avea de-a face cu situații în care limbajul copilului ținut prea mult timp în fața televizorului întârzie să apară și totodată apare o întârziere în dezvoltare globală. Copilul învață din interacțiunea directă nu dintr-o expunere de genul unui “monolog pe internet”. Iar dacă ne referim la ce-a de-a doua situație, în funcție de anumiți factori psihosociali adolescentul poate vedea în tehnologie un refugiu confortabil ce îi va oferi tot ce are nevoie într-un mod predictibil fără a fi nevoit să înfrunte provocările imprevizibile ale unei societăți clasice. În ambele cazuri interacțiunea cu adulții, familia, prietenii reprezintă cel mai bun tratament și nu trebuie să uităm că un copil trebuie învățat să interacționeze de adulții din jurul lui prin exemple sănătoase”, ne-a explicat psihologul Alex Ștefan.

Iată 9 pericole la care este supus copilul când utilizează gadgeturile în exces:

  • Nu mai este sociabil, se va izola în lumea lui. Va cauta să stea cât mai puțin timp cu prietenii sau cu familia. De asemenea, rezultatele la școală vor fi în scădere, el fiind interesat numai de viața virtuală, de jocurile de pe telefon, tabletă, calculator. Mai grav este că cel mic devine în timp dependent de jocuri, iar dependența se poate trata numai cu ajutorul psihoterapeutului.
  • Copilul devine agresiv atunci când adulții îi interzic să se mai joace pe telefon de exemplu.
  • Sunt studii care susțin că cei care au abandonat jocurile clasice în favoarea celor online își vor dezvolta mai greu anumite capacități cognitive.
  • Radiațiile provocate de telefonul mobil poate afecta creierul uman. Mai mult numeroase studii sustin că gadgeturile provoacă cancer la nivelul creierului.
  • Afectată memoria. Telefonul mobil afectează memoria copilului, de aceea este recomandat să fie utilizat cu ajutorul căștilor sau a dispozitivelor bluetooth, pentru a evita apropierea gadgetului de cap.
  • Jocurile online favorizează apariția tulburărilor de somn, chiar a insomniilor.
  • Apar probleme medicale precum: scolioze, cifoze, spondiloze. Altfel spus, utilizarea pentru timp îndelungat a calculatorului de copil poate duce la o serie de afecțiuni ale coloanei vertebrale.
  • Copiii care stau multe ori la calculator și sunt sedentari sunt predispuși la obezitate. Ei au obiceiul de a mânca necontrolat în fața monitorului și nu fac nici sport.
  • Suprasolicitarea vederii. 50-60 de centimetri este distanța optimă pe care trebuie să o aibă copilul față de monitorul calculatorului, iar privirea trebuie să cadă la un unghi de 30 de grade sub perpendiculară, pentru că numai în acest mod ochiul este cel mai puțin solicitat. Medicii susțin că lumina trebuie să vină din stânga, sau din dreapta, iar pentru cei mici cel mai bine este ca părintele să achiziționeze un monitor cu cristale lichide, care nu reflectă lumina. Nu trebuie omis faptul că statul timp îndelungat în fața calculatorului poate duce la apariția miopiei sau la agravarea ei.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: