Categories: Expertul zilei

Copilul are respirație șuierătoare și o tuse continuă? De vină ar putea fi această malformație cardiacă

Din cuprinsul articolului

Malformație cardiacă. Copilul dumneavoastra are o respiratie suieratoare, dificila (stridor)? Are o tuse continua, ”latratoare ”? Face infectii respiratorii repetate? Este suspect de astm bronsic? Sau inghite cu dificultate alimentele solide si prefera lichidele? Este suspect de reflux gastro-esofagian? De vină poate fi inelul vascular, o malformatie cardiovasculara responsabila de dificultati respiratorii si de alimentatie

Exista situatii cand un copil de varsta mica (sugar) are semne si simptome care nu par ”cardiace” la prima vedere, dar sunt datorate unei malformatii cardiovasculare.

”O cauza pentru simptome poate fi data de un ”cerc” (inel) de vase care comprima dinspre exterior traheea si esofagul si nu permite trecerea usoara a aerului (prin trahee) si a alimentelor (prin esofag),” explică dr. Cristian Bulescu, medic specialist Chirurgie Cardiovasculara, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Bucuresti

Potrivit medicului, simptomele apar, in general, la varsta de sugar, in special in momentul la care incepe diversificarea alimentatiei (4-6 luni).

In afara de simptomele de mai sus, copiii mai pot prezenta, potrivit chirurgului cardiac, alte semne sugestive pentru aceasta boala: extensia capului (spre spate) pentru usurarea respiratiei sau, din contra, ingreunarea respiratiei atunci cand sta cu barbia in piept.

Complicații

Ingreunarea respiratiei se poate insoti de cianoza (invinetirea extremitatilor) sau chiar de oprirea respiratiei timp de cateva secunde.

”Pe termen lung, aceasta compresie dinspre exterior poate afecta peretele traheei, facandu-l sa-si piarda rezistenta si sa devina subtire si elastic (traheomalacie). Acest fapt contribuie la agravarea simptomelor respiratorii, aparitia de infectii respiratorii (pneumonii) frecvente si dificultati de alimentatie care pot duce la oprirea cresterii copilului,” atrage atenția dr. Cristian Bulescu.

Exista mai multe variante ale acestei malformatii, care implica unele dintre vasele mari care pleaca din inima : aorta ascendenta, crosa aortei, artera pulmonara, canalul (sau ligamentul arterial).

Cateva dintre variantele anatomice mai frecvente sunt : arc aortic dublu, artera subclavie dreapta cu traiect retro-esofagian, diverticul Kommerell, arc aortic drept cu ligament arterial stang, sling de artera pulmonara.

Metode de diagnostic

”Diagnosticul se pune, de obicei, la un copil mai mic de un an cu suspiciune de astm bronsic sau de reflux gastro-esofagian – suspiciune care nu se confirma. Metodele de investigatie sunt destul de simple : o banala radiografie de torace ne poate indica o anomalie vasculara; mai departe se pot efectua ecografii cardiace, endoscopii digestive si angio-tomografii de torace,” adaugă medicul.

Odata ce diagnosticul este pus, interventia chirurgicala este indicata in lunile care urmeaza.
Eliminarea compresiei scade sansele ca peretele traheei sa fie afectat pe termen lung si duce la disparitia rapida a simptomelor, in cel mult cateva saptamani.

”In peste 95% din cazuri, interventia chirurgicala se poate face printr-o mica incizie pe peretele lateral al toracelui si nu necesita folosirea circulatiei extracorporeale sau oprirea inimii. Inelul vascular este intrerupt, iar traheea si esofagul sunt eliberate din ”stransoarea” in care s-au gasit pana la acel moment. Recuperarea este rapida si spitalizarea de scurta durata. In cazurile avansate, cand peretele traheei a fost slabit, se poate face si o reconstructie completa a acestuia,” mai spune specialistul în chirurgie cardiacă.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

14 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

34 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

54 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: