Sari la conținut

Cinci rani ale copilariei care se reactiveaza de fiecare data cand trecem prin situatii similare. Ce impact au aceste traume la maturitate

Care sunt cele cinci rani ale copilariei. Cum ne influenteaza traumele de atunci viata la maturitate si ce optiuni exista. Ranile emotionale din copilarie isi pun adanc amprenta asupra vietii noastre de adult si cei mai multi dintre noi nu realizam asta.

Nervozitate, frustrare, sentiment de umilinta? Multe dintre emotiile negative pe care le avem ca adulti sunt generate de traume din copilarie, care se activeaza in situatii similare. Mai multe detalii gasesti in acest articol.

Exista cinci rani ale copilariei: tradare, abandon, umilire, respingere si nedreptate. Acestea se reactiveaza de fiecare daca cand trecem prin situatii similare.

Ce provoaca trauma in copilarie? Orice situatie neplacuta sau pe care copilul o percepe ca fiind neplacuta ne poate provoca o trauma in copilarie.

“Orice experienta neplacuta poate fi traumatizanta, in functie de sensibilitatea si emotivitatea subiectului (copilului), dar si in functie de intensitatea episodului traumatic.” , spune Sorin Lucaci, psiholog si lector la Fundatia Calea Victoriei.

Chiar daca uitam experientele care ne-au traumatizat, atunci “cand sunt apasate anumite butoane, rana emotionala iese la suprafata din subconstient”, spune psihologul.

In plus, daca emotiilepe care le ai la maturitate iti afecteaza negativ viata sau daca nu reusesti sa ai relatii bune si sanatoase cu cei din jur, ar putea fi vina traumelor din copilarie. In acest caz, ar trebui sa ceri sfatul specialistului.

Primul pas pentru rezolvarea efectelor acestor traume este constientizarea emotiei. Asa cum spune si Cristina Lotru, coach si lector al Fundatiei Calea Victoriei, “a gestiona emotiile negative inseamna a le recunoaste, a le numi, acccepta si transforma.”

De asemenea, anxietatea, frica exagerata, patologica, care poate sa devina o problema in viata personala si in cea profesionala poate avea ca radacini tot traumele din copilarie. Una dintre principalele afectiuni ale omului modern, anxietatea, poate fi gestionata, insa, cu ajutorul tehnicilor pe care le poti invata in terapie.

Si in acest caz, pe langa interventia terapeutului, exista o serie de tehnici de relaxare pe care le putem folosi. 

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel