Din cuprinsul articolului
O copilă a fost salvată dintre dărâmăturile unui bloc de locuințe din sudul Turciei, la mai bine de o săptămână de la cutremurul devastator care a avut loc pe 6 februarie.
Miray rămăsese blocată în ruine timp de 178 de ore – șapte zile și jumătate. Când au scos-o de sub dărâmături, salvatorii au excalamt ”Dumnezeu este mare”.
Tânăra salvată în orașul Adiyaman a fost transportată cu targa de salvatori. Presa locală a relatat că echipele de la fața locului sperau să o găsească și pe sora ei mai mare.
Multe persoane au fost găsite sub ruine după aproape o săptămână de la dezastru.
Luni, în provincia Hatay un băiat în vârstă de 13 ani prins sub dărâmături a fost găsit după 182 de ore de la cutremur.
Viața a ținut și cu o femeie pe nume Naide Umay, găsită în viață după 175 de ore.
Astfel de salvări miraculoase sunt însă tot mai rare, în condițiile în care bilanțul total al deceselor înregistrate în Turcia și Siria a trecut de 37.000.
Oamenii prinși dărâmături mor fie din cauza lipsei apei, fie din cauza faptului că nu pot să respire, ori din cauza rănilor grave, a declarat un specialist în medicină de urgență pentru BBC.
Profesorul Tony Redmond a mai spus că temperaturile scăzute din Turcia și Siria reprezintă o sabie cu două tăișuri.
Dacă îți este foarte frig, vasele de sânge se micșorează și poți rezista ceva mai mult timp în urma rănilor suferite, a explicat el. Dar, în același timp, frigul intens poate duce la șoc hipotermic.
Se așteaptă ca numărul morților din Turcia și din Siria vecină să crească dramatic, șeful umanitar al Națiunilor Unite avertizând că bilanțul deceselor s-ar putea dubla.
Mii de echipe de salvatori, inclusiv mineri și experți care folosesc camere termice și câini, au analizat atent rămășițele clădirilor prăbușite pentru a găsi supraviețuitori.
Speranțele de a găsi oameni în viață se diminuează și există sentimentul că misiunea de salvare se va încheia în curând.
Accentul se va muta astfel pe ajutorarea celor care au trăit. Oficialii se ocupă de adăposturi, hrană și asistență medicală.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…