Sari la conținut

Copil, infectat cu o amibă devoratoare de creier la plajă. I-a intrat prin nas împreună cu apa contaminată

vara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infecții obișnuite de vară pentru copiii mici

Apă contaminată cu o amibă devoratoare de creier. Un copil, de 13 ani, din Florida, care s-a infectat cu o amibă care se hrănește cu creierul uman după ce a fost la plajă cu părinții săi, se zbate acum între viață și moarte pe patul de spital, scrie Today.

Caleb Ziegelbauer, în vârstă de 13 ani, a ajuns în camera de gardă după ce a început să sufere de dureri de cap și halucinații, potrivit NBC2. Aceste simptome au început să apară la o săptămână după ce el și familia sa au fost la plajă în Port Charlotte, Florida.

Amiba se găsește în apele dulci și calde

După ce adolescentul a fost dus la spital de părinții săi, doctorii i-au informat că amiba Naegleria fowleri, cunoscută mai bine ca „amiba devoratoare de creier”, a intrat în corpul copilului prin nas înainte să îi infecteze creierul.

De câteva săptămâni încoace, băiatul se zbate între viață și moarte la Spitalul de Pediatrie Golisano. Potrivit CDC, Naegleria fowleri este un organism unicelular care se găsește de obicei în apele dulci și calde. Poate provoca o infecție rară a creierului numită meningoencefalită amibiană primară (MAP) atunci când amiba intră în corp prin nas.

Cazurile de infecție cu MAP sunt extrem de rare, dar devin ceva mai comune atunci când vremea este foarte caldă, ceea ce duce la scăderea nivelului apei și la creșterea temperaturii apei.

Simptomele inițiale includ dureri de cap, febră, stări de greață sau de vomă, urmate de înțepenirea gâtului, stare de confuzie, lipsă de atenție, pierderea echilibrului, convulsii și halucinații.

75% dintre pacienții infectați pierd lupta cu amiba devoratoare de creier

Mătușa lui Caleb, Katie Chiet, a spus că mulți oameni „nu ajung la spital destul de repede” și că întreaga familie speră că băiatul a ajuns la spital la timp.

„Din păcate, Naegleria fowleri se prezintă ca și când copilul are meningită”, a spus Chiet, și de aceea a durat atât de mult ca familia victimei să realizeze că simptomele lui Caleb ar putea fi legate de expunerea la apa de la plajă.

Chiet a spus că de când a fost internat, inflamația din creierul adolescentului a crescut. „A fost extubat noaptea trecută; respiră de unul singur, este stabil și are toată iubirea părinților săi”, a scris mătușa băiatului pe Facebook.

Chiet a spus că experiența prin care trece este una de „singurătate și izolare”, din cauză că nu știe în ce stadiu se află boala nepotului ei. „Este ziua 17 și Caleb încă respiră singur. Am scăpat de probleme? Suntem pe calea de vindecare? Așteptăm ca ceva diferit să se întâmple?”

Un alt caz de infectare cu Naegleria fowleri a fost detectat luna aceasta în cazul unui localnic din Lake of Three Fires din Iowa, ceea ce a dus la închiderea temporară a plajei.

La mai puțin de două săptămâni după infectare, medicii au anunțat că acea persoană a murit. Doar 25% dintre cei infectați cu amiba devoratoare de creier scapă cu viață.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel