Din cuprinsul articolului
Neuropatia diabetică este o manifestare asociată cu declanșarea diabetului zaharat. Nu toate persoanele se confruntă cu neuropatie diabetică, însă copiii și tinerii sunt mult mai expuși riscului de a o dezvolta.
Tinerii și copiii au un risc mai mare de a dezvolta neuropatie diabetică deoarece sunt expușii diabetului în sine de mai mult timp. Neuropatia apare după o perioadă mai lungp de timp de la depistarea și diagnosticarea diabetului.
Cea mai frecventă formă de neuropatie, în acest caz, este cea periferică.
„Există anumite diferențe între manifestările neuropatiei diabetice la adulți și la adolescenți sau la copii. La adolescenți și la copii vorbim, în primul rând, în cele mai multe cazuri de un diabet zaharat de tip I. Deci vorbim, de o evoluție să spunem lungă a diabetului zaharat, astfel încât acești copii, acești tineri, sunt sigur mai expuși riscului de a dezvolta neuropatie diabetică”, a explicat pentru 360medical.ro dr. Georgeta Inceu, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Diabetul zaharat are ca factor de risc obezitatea. Obezitatea este o cauză imprtantă care duce la diabet.
De asemenea, în contextul pandemiei, specialiștii au descoperit că infecția cu SARS-CoV-2 a crescut numărul diagnosticărilor cu diabet zaharat.
Simptomele principale provocate de neuropatia diabetică sunt amorțelile, furnicăturile, durerea.
„Nu trebuie în schimb să omitem posibilitatea de a se instala și neuropatia diabetică autonomă. Iar la copilul și adolescentul cu diabet zaharat de tip I, această neuropatie autonomă se poate manifesta inclusiv prin experimentarea unor episoade de hipoglicemie pe care copiii și adolescenții de fapt nu le simt. Deci este foarte important, să existe o monitorizare și un control glicemic cât mai optime”, a precizat dr. Georgeta Inceu, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Prevalența neuropatiei la adolescent și la copil este în jur de 20%, mai mică decât la adult.
,,Toate complicațiile microvasculare: neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică sunt strâns legate și de durata de evoluție a diabetului zaharat. Dacă vorbim de un control glicemic precar, atunci ne putem aștepta ca neuropatia diabetică să se instaleze mult mai precoce în evoluția diabetului zaharat”, a spus dr. Georgeta Inceu.
Evaluarea picioarelor se face la 5 ani după diagnosticul diabetului zaharat de tip I. Ulterior, această examinare a picioarelor trebuie făcută cel puțin anual, în cazul picioarelor fără complicații.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…