Sari la conținut

Copiii și tinerii refugiați din Ucraina își pot continua studiile la noi în țară

structura anului școlar

Copiii și tinerii care au fost nevoiți să își părăsească țara, Ucraina, își pt continua studiile la noi în țară, anunță autoritățile. Iată care este planul și cum vor putea refugiații să beneficieze de învățământ în limba maternă.

Ei vor fi nevoiți să completeze o cerere și își vor putea continua studiile. De asemenea, trebuie să se asigure să actele vor fi aduse până la terminarea studiilor pentru care se vor înscrie.

Refugiații își pot continua studiile în țara noastră

Sistemul universitar românesc le este deschis tinerilor ucraineni, refugiaţi în ţara noastră – a anunţat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precizând că aceştia se pot înscrie oricând după depunerea unei cereri în acest sens şi cu acordul universităţii respective. Finanţarea va fi făcută de la bugetul de stat, comunică RRA.

„Având în vedere că sunt foarte multe situaţii ale unor tineri care doresc să se înscrie în învăţământul universitar, dar care nu au diplome, acte de studii cu care să dovedească nivelul parcurs până în acest moment, ei se pot prezenta universităţile româneşti au dreptul să verifice şi să evalueze competenţele , abilităţile şi să le echivaleze aceste studii cu obligaţia ca până la finalizarea studiilor academice aceşti tineri să aducă diplomele şi actele de studii cu care s-au înmatriculat în universitatea din Ucraina”, explică Sorin Cîmpeanu.

O altă preocupare majoră o reprezintă şi cei 18.000 de copii minori, care nu trebuie lipsiţi de educaţie

„În acest sens, în România avem 45 de şcoli şi 10 licee, în care se predă în limba ucraineană. Este vorba de opt judeţe ale României. În aceste şcoli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană; sunt educatori, învăţători sau profesori. Sunt profesori care predau limba ucraineană sau sunt profesori care predau alte discipline în limba ucraineană”, adaugă ministrul Educației.

„Copiii au nevoie de protecție”

Peter bult, șeful misiunii UNICEF în România susține că tinerii au nevoie de protecție, fiind cei mai afectați.

 „Întotdeauna copiii sunt cei mai vulnerabili, ştim asta, dar când vine vorba de conflict, copiii sunt şi mai vulnerabili şi suferă cel mai mult. Sunt peste 7,5 milioane de copii în Ucraina şi mulţi dintre aceştia au fos afectaţi direct de acest conflict. Unii au fost nevoiţi să plece din casele lor din Ucraina. Au traversat spre state vecine, inclusiv spre România”, a explicat Peter Bult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel