Sari la conținut

Copiii și coronavirusul. Ce este sindromul inflamator multisistemic și când trebuie să fie părinții îngrijorați

Copiii si coronavirusul

Copiii și coronavirusul. Ce este sindromul inflamator multisistemic și când trebuie să fie părinții îngrijorați.

La începutul pandemiei de coronavirus, copiii păreau imuni la această boală. Ulterior, însă, s-a văzut că unii dintre ei pot dezvolta o formă gravă de inflamaţie sistemică, MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children), ce provoacă o inflamare a vaselor sanguine şi probleme cardiace şi intestinale.

Acest simptome sunt similare bolii Kawasaki. Cercetători de la Spitalul Pediatric Bambino Gesu, de la Vatican, au determinat iniţial o asociere între această vasculită sistemică şi COVID-19. Studiul realizat la Bambino Gesu, în colaborare cu Karolinska Institutet din Stockholm, a detectat diferenţe imunologice între ambele maladii. Rezultatele au fost publicate în revista ştiinţifică CELL.

Conform studiului, ambele boli alterează nivelurile de citocine implicate în răspunsul imun, dar cu câteva diferenţe notabile. De exemplu, interleukina-17A inhibitor, foarte mare la copiii cu Kawasaki, nu creștea la pacienții cu COVID, care dezvoltau în schimb prezenţa de anticorpi.

Copiii și coronavirusul. „Observăm o creștere a numărului de cazuri pediatrice”

Diana Ionescu, director medical la Spitalul Victor Gomoiu, a declarat pentru Antena 3 că acest sindrom inflamator multisistemic este forma gravă de coronavirus pentru copii.

„Noi suntem un spital suport COVID pediatric, și într-adevăr anul acesta observăm o creștere a numărului de cazuri pediatrice. Categoric că este posibil să fie în urma sărbătorilor de iarnă, în urma faptului că foarte mulți adulți s-au relaxat. Să nu uităm că cei mici sunt protejați de adulți. Am avut și un caz de adolescent de 17 ani cu reinfecție de SARS CoV-2.

Lucrurile nu sunt îmbucurătoare. Știm cu toții, atât din practica clinică, cât și din studiile de specialitate, că micuții fac forme ușoare sau asimptomatice. Totuși, vreau să atrag atenția că există un procent mic, dar important când este vorba de copilul tău, care face forme grave.

Acest sindrom inflamator multisistemic, am avut din luna mai până acum, peste 52 de copii cu acest sindrom”, a declarat Diana Ionescu.

Ce este sindromul inflamator multisistemic

Medicul a explicat ce înseamnă sindromul inflamator multisistemic.

„În primul rând, toți copiii au trecut prin boală. Unii părinți știu, alții nu știu. Pentru că unii copii sunt asimptomatici. Și la 3 săptămâni, o lună, apar anumite manifestări. Părinții trebuie să fie îngrijorați de febră, în primul rând, de diversele reacții cutanate, de starea proastă a copilului, de torpoare, de inapetență. Venind la spital, se fac anumite analize specifice, și doctorii noștri pun diagnosticul de sindrom multiinflamator sistemic, asociat cu COVID-19”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel