Avem copii din ce în ce mai grași și mai izolați mental. Nu se mai joacă, nu mai socializează, iar singurătatea din familie sau lipsa atenției generează un fenomen care ne dă fiori: autismul virtual.
Telefoanele, televizoarele și tabletele – cauzele unui nou tip de autism. Copiii de astăzi, victimele tehnologiei și ale obezității
În momentul de față nu se cunosc cauzele exacte ale autismului. Există diverse teorii pornind de la genetică, poluare, xenobiotice (orice compus chimic care se găsește în organism, dar care nu este produs de către acesta) sau care au în vedere un nou tip de autism: cel virtual.
Expunerea timpurie la telefoane, tablete, televizoare, în primii 2 ani de viață, este asociată cu întârzieri în dezvoltarea limbajului, comportamente autistice, dificultăți de concentrare și hiperactivitate (ADHD), concluzie confirmată de mai multe studii, dar și de Dr. Florina Rad, care a explicat mai multe cotidianului Evenimentul Zilei.
Unul din trei copii, la nivel mondial, este subnutrit sau supraponderal
Din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu malnutriția și obezitatea. Mai exact, la nivel mondial, unul din trei copii sub cinci ani nu primește o alimentație corespunzătoare pentru a crește sănătos. În anul 2018, din cei 676 milioane de copii sub cinci ani la nivel mondial, aproximativ 227 milioane erau subnutriţi sau supraponderali, iar 340 milioane sufereau de carenţe alimentare, a afirmat Agenţia ONU pentru protecţia copiilor.
O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății legată de problemele de greutate ale copiilor din România a fost realizată în urmă cu câțiva ani și a scos la iveală o realitate cruntă. Mai mult de 5% din copiii care au luat parte la studiu erau subnutriți, 1% aveau chiar subnutriție severă. Asta în timp ce media europeană este de 2,5%. De cealaltă parte, procentul copiilor obezi este puțin peste 25%.
Se refugiază în mâncare din cauza singurătății
Dacă în orașele mari, majoritatea celor mici suferă de obezitate, în mediul rural avem de-a face cu malnutriția, spun specialiștii. Ambele situații, însă, sunt la fel de periculoase pentru sănătatea copiilor. Atunci când vorbim de obezitate în rândul celor mici, dr. Mihaela Bilic este de părere că, unii copii se refugiază în mâncare din cauza singurătății.
„La copii este o problemă din cauza lipsei de atenţie a părinţilor, care neavând din punct de vedere emoţional satisfacţie şi sprijin în familie se refugiază în mâncare. Deci, acolo unde părinţii fie îi recompensează, fie îi liniştesc ca să uite, să fie lăsaţi ei în pace, îi dau copilului atât cât vrea să mânânce, fie un copil care nu este ascultat, cu care nu ai comunicare, nu ai dialog, nu este învăţat să îşi identifice nevoile de bază.
Dacă tu, ca părinte, ori de câte ori are o problemă îi dai să mănânce, el învaţă că remediul pentru orice lipsă de confort este mâncarea şi atunci va învăţa să se ducă la frigider ori de câte ori are un sentiment de mai puţin confort. A avea un copil nu înseamnă doar să îl hrăneşti, ci să fii alături de el, să îi oferi iubire necondiţionată, sprijin şi încredere. Copiii arată, prin kilogramele în plus, că poate în acea familie nu e armonie, nu este echilibru sau stare de bine. Ei se trezesc că mănâncă doar ca să le fie bine pentru că tot contextul vieţii lor nu este unul pozitiv”, explică medicul Mihaela Bilic, specialist în diabet şi boli de nutriţie.
V-ar putea interesa și:
Obezitatea reduce speranța de viață cu 6 până la 7 ani
Atât malnutriția, cât și obezitatea duc, pe termen lung la o serie de afecțiuni care pun în pericol viața celor mici. Malnutriția poate să facă ravagii în corpul uman, mai ales atunci când vorbim despre copii. Pe lângă faptul că, pe termen lung, afectează fiecare organ în parte, în urma unor studii s-a observat și faptul că, o creștere întârziată a unui copil, este asociată cu o activitate intelectuală redusă. La rândul ei, obezitatea conduce spre probleme grave de sănătate, precum diabet, sindrom de hipoventilație obeză, afecțiuni ale inimii sau chiar anumite tipuri de cancer, care pot duce la deces. În medie, potrivit specialiștilor, obezitatea reduce speranța de viață cu șase până la șapte ani.
Articolul integral, deosebit de interesant, îl găsiți pe evz.ro in acest LINK