Din cuprinsul articolului
Aproape 13,4 milioane de copii, adică unul din zece la nivel mondial, se nasc în fiecare an înainte de perioada de gestație de 37 de săptămâni, avertizează un studiu publicat săptămâna trecută, care face apel la o mai bună îngrijire a nou-născuţilor şi a mamelor pentru reducerea riscurilor de sănătate şi a ratelor ridicate de mortalitate în cazul acestor prematuri.
Studiul a fost elaborat de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, și s-a bazat pe cifrele din 2020.
Experţii amintesc că naşterea prematură este principala cauză a mortalităţii infantile, subliniind că cifrele arată o „necesitate urgentă” de a consolida îngrijirea copiilor născuţi în aceste condiţii, dar şi de a îmbunătăţi prevenţia în cazul mamelor însărcinate, în special în privința sănătății şi alimentaţiei.
În rândul bebeluşilor născuţi prematur, se arată în studiu, există un risc crescut de boli grave, dizabilităţi, întârzieri în dezvoltare şi chiar probleme cronice la vârsta adultă, cum ar fi diabetul şi bolile de inimă.
Cercetarea subliniază, de asemenea, că nicio regiune a lumii nu a reuşit să reducă în mod semnificativ rata naşterilor premature în ultimul deceniu, cu o scădere medie anuală de doar aproximativ 0,14%.
Astfel, aproximativ 65% dintre naşterile premature din 2020 s-au înregistrat în Africa Subsahariană şi Asia de Sud, unde 13% dintre copii se nasc prematur, cu rate deosebit de ridicate în ţări precum Bangladesh (16,2%), Malawi (14,5%) şi Pakistan (14,3%).
Unele ţări dezvoltate au, de asemenea, rate deosebit de ridicate, în special Statele Unite (10 %) şi Grecia (11,6 %), a indicat cercetarea.
Studiul notează că incidenţa naşterilor premature este mai mare în cazul mamelor adolescente, cu o alimentaţie precară, care suferă de anumite infecţii sau se confruntă cu preeclampsie (o complicaţie a sarcinii), notează The Lancet.
În România se nasc anual peste 16.000 de copii prematuri, cu cel puțin trei săptămâni înainte de termenul stabilit. Țara noastră se află în top 5 în Uniunea Europeană când vine vorba de mortalitatea infantilă.
Doctorii spun că cel mai greu lucru pe care trebuie să-l facă este să refuze unele familii. Sunt nevoiți să facă acest lucru, pentru că nu sunt incubatoare suficiente. România se află în topul statisticilor când vine vorba de nașterile premature și de morțile infantile.
Vicepreședinta Colegiului Medicilor, dr. Valeria Herdea: „Noi, la acest moment, nu avem asistenți pregătiți pe partea de resursă umană de îngrijire copii și îngrijire vârstnici. E mportant să dezvoltăm și să creștem asistenți care să știe și să se apropie de copii.
Nu găsim medici tineri care să vină să lucreze în medicina de familie cu copiii, pentru că munca este mult mai responsabilizantă, este o muncă de durată, este o muncă de construire și de menținere a unui porțelan foarte fin, când vorbești despre un prematur și, nu în ultimul rând, cred că eforturile au nevoie să fie făcute nu doar la nivel politic central, ci la nivel de administrație locală”
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…