Categories: Ştiri sănătate

Copiii născuți prematur la Spitalul Elias din Capitală vor beneficia de o stație completă de hipotermie terapeutică și servicii medicale la standarde occidentale

Spitalul Elias din Capitală va beneficia de o staţie de lucru completă pentru hipotermie terapeutică în valoare de 40.118 de euro, care va veni în ajutorul nou-născuţilor cu hipoxie perinatală.

„Această staţie este absolut necesară, pentru că îmbunătăţeşte prognosticul vital al nou-născuţilor cu asfixie moderat-severă la naştere. Asta înseamnă că facilitează procesul de respiraţie pentru cei care se nasc cu anumite probleme.

La Spitalul Elias, numărul de naşteri creşte – dacă în 2018 au fost 1.450, dintre care aproape 15% naşteri premature, până acum, 1.645 de naşteri au avut loc în 2019, ceea ce face ca undeva să prognozaţi că anul acesta veţi avea spre 1.800 şi cu acelaşi proces de naşteri premature care trebuie îngrijite”, a declarat, marţi, preşedintele executiv al organizaţiei „Salvaţi Copiii” România, Gabriela Alexandrescu.

Ea a precizat că, de când organizaţia a început dotarea maternităţilor cu echipament pentru nou-născuţi, mortalitatea infantilă în România a scăzut.

„Dacă la începutul programului nostru, înainte de 2012, în România era o rată a mortalităţii infantile de 11 la mie, astăzi, ea a ajuns la 6,5 la mie. Asta înseamnă că în loc să avem 2.400 de decese ale copiilor sub un an, avem în jur de 1.200. Ne bucurăm că am reuşit să atragem foarte multă lume care a investit în domeniu, ne bucurăm să vedem că există o evoluţie în această direcţie. Dar trebuie să continuăm şi asta ne propunem să facem şi anul următor”, a spus Gabriela Alexandrescu.

Potrivit ei, „Salvaţi Copiii” a ajuns, în 2019, în 49 de maternităţi din ţară, iar în perioada 2012-2019, asociaţia a reuşit să doteze 96 de maternităţi din ţară cu 630 de echipamente pentru 72.000 de nou-născuţi.

Importanţa acestui dispozitiv donat de Asociaţia „Salvaţii Copiii”, cu ajutorul editurii Libris, face ca prognosticul acestor cazuri să fie unul mai bun iar pentru a beneficia de această terapie trebuie întotdeauna să existe un consimţământ informat al părintelui, al familiei, a subliniat şefa Secţiei de neonatologie de la Spitalul Elias, Simona Vlădăreanu.

„Unitatea de terapie intensivă neonatală a spitalului nostru asigură servicii medicale de înaltă calitate. Suportul dumneavoastră ne ajută să oferim servicii medicale avansate, într-un mod care promovează speranţa şi îmbunătăţeşte prognosticul vital al nou-născuţilor cu asfixie moderat-severă la naştere. Folosirea hipotermiei controlate poate schimba, în majoritatea cazurilor, evoluţia clinică a pacienţilor, ameliorând mult prognosticul şi, prin asta, schimbând calitatea vieţii nou-născuţilor cu hipoxie perinatală”, a declarat dr. Simona Vlădăreanu.

Recent Posts

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

3 minute ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

33 de minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

o oră ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

2 ore ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Citeste si: