Din cuprinsul articolului
Potrivit datelor oferite de Asociația Inima Copiilor la nivel național se nasc în jur de 1.000 de copii cu malformații cardiace. Aceasta e o cifră mare. Noutatea este faptul că, asociația extinde Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București pentru a putea fi operați de două ori mai mulți copii, inclusiv cu malformații cardiace care sunt tratate astăzi doar în străinătate.
Costurile se ridică la 3 milioane de euro, iar proiectul ar putea fi gata în doi ani
Asociația Inima Copiilor va extinde în următorii doi ani Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București, cel mai mare spital de pediatrie din țară. Ca urmare, numărul de copii operați anual se va dubla până la 400, secția va putea opera și copii cu malformații cardiace care pot fi tratate astăzi doar în străinătate, iar numărul mult mai mare de locuri în terapia intensivă cardiacă va însemna că pot fi operați inclusiv copii cu malformații complexe care au nevoie de mai mult timp în terapie intensivă.
Lucrările de construcție ar putea începe în primele luni din 2023, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro. Extinderea secției de la 745 m² la 1.900 m² va însemna două săli de operații (față de o singură sală în prezent), 15 – 20 de locuri în terapia intensivă cardiacă (de la șase în prezent), 25 de locuri noi pentru îngrijirea copiilor înainte și după operație, dar și reamenajarea și modernizarea tuturor spațiilor și dotărilor.
În România trebuie operați anual 1.500 de copii cu malformații cardiace.
„În România se nasc în fiecare an în jur de 1.000 de copii cu malformații cardiace care pot fi tratate doar prin operații chirurgicale sau prin intervenții cardiologice, dar în acest moment prea mulți dintre ei nu primesc această șansă sau o caută în străinătate. Prin extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București vrem să schimbăm acest lucru și să creăm condițiile prin care specialiștii extrem de bine pregătiți care operează cu succes în secție să poată salva mai multe vieți. Credem din toată inima că România își poate trata toți copiii cu malformații cardiace”, spune Alexandru Popa, președintele Asociației Inima Copiilor.
Proiectul prin care Inima Copiilor extinde Secția de Cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie a început în noiembrie 2021.
La începutul lunii septembrie 2022, Asociația Inima Copiilor adunase 896.885 euro, dintre care 692.206 euro prin sponsorizarea din partea NN România și 204.679 euro din donații individuale. Campania de strângere de fonduri va continua pe toată durata proiectului.
Oricine poate ajuta la extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie prin donații lunare de câte 2 euro, inițiate printr-un SMS cu textul LOVE trimis la 8844, iar NN România dublează toate donațiile primite prin SMS.
Secția actuală a fost construită de Asociația Inima Copiilor între 2009 și 2011 și a început să funcționeze în 23 septembrie 2013, odată cu inițierea Programului de Dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice în România.
În acest program, Asociația Inima Copiilor colaborează cu Ministerul Sănătății, Clinica San Donato din Milano și fundația italiană Bambini Cardiopatici nel Mondo. În cadrul lui se desfășoară – continuu din 2013 – misiuni medicale lunare, în care specialiști din străinătate vin și operează în România (la Marie Curie, la Iași și Timișoara), ajutând în același timp la perfecționarea echipelor medicale locale.
Chiar în această săptămână, echipa medicală venită în misiune operează împreună cu colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, urmând să continue, săptămâna viitoare, cu o nouă serie de operații la Spitalul Marie Curie din București.
Surs: Asociația Inima Copiilor: www.inimacopiilor.ro
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…