Sari la conținut

Copiii care au avut COVID au risc mai mare de diabet de tip 2 în primele șase luni după infectare

simptome de covid în cazul copiilor
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Covid la copii

Un studiu recent dezvăluie o legătură îngrijorătoare între infecția cu COVID și un risc crescut de diabet de tip 2 la copii, adăugând la lista tot mai mare de complicații de sănătate pe termen lung asociate cu virusul.

Cercetătorii au evaluat riscul de nou-apariție a diabetului de tip 2 în urma infecției cu COVID-19 într-un grup de 613.602 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Analizând fișele medicale electronice, au urmărit incidența diabetului de tip 2 la acești pacienți pediatrici la 1, 3, și la 6 luni după infectarea fie cu SARS-CoV-2, fie cu alt agent patogen respirator, între ianuarie 2020 și decembrie 2022.

STUDIU. Risc crescut de diabet de tip 2 pentru copii cu Covid

Rezultatele publicate în jurnalul Jama Network Open au dezvăluit „un risc crescut de noi diagnostice de diabet de tip 2 în decurs de 6 luni de la un diagnostic de COVID-19, comparativ cu un diagnostic al altor infecții respiratorii”.

  • Studiul a remarcat că din ziua infecției și până la o lună mai târziu, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 nou debut a fost cu 55% mai mare pentru cei care au avut COVID-19, comparativ cu alte infecții respiratorii. La trei luni, riscul a rămas cu 48% mai mare, iar la șase luni, a crescut la 58%.
  • În timp ce evaluează riscul de diabet de tip 2 în rândul pacienților supraponderali sau obezi, studiul sugerează un risc crescut cu un risc cu 107% mai mare la 1 lună, un risc cu 100% mai mare la 3 luni și un risc cu 127% mai mare la 6 luni.
  • Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 nou debut a fost, de asemenea, crescut semnificativ la cei care au fost spitalizați din cauza COVID-19, ratele de risc indicând un risc cu 210% mai mare la 1 lună, un risc cu 174% mai mare la 3 luni și un risc de 162%. risc % mai mare la 6 luni.

Cercetătorii o atribuie mai multor factori, inclusiv stresul metabolic suplimentar cauzat de COVID-19. Acest stres poate declanșa o boală sinceră la copiii care erau deja susceptibili, au observat cercetătorii.

Boala Frank este caracterizată printr-un pliu diagonal al urechii, care este considerat un marker fizic legat de un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare și metabolice, inclusiv diabet de tip 2.

„În plus, atenția s-a concentrat recent asupra posibilelor componente autoimune ale diabetului de tip 3 și s-a raportat că copiii susceptibili genetic au o dezvoltare crescută a anticorpilor anti-celule β după COVID-19”, au explicat cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel