Din cuprinsul articolului
Un studiu recent dezvăluie o legătură îngrijorătoare între infecția cu COVID și un risc crescut de diabet de tip 2 la copii, adăugând la lista tot mai mare de complicații de sănătate pe termen lung asociate cu virusul.
Cercetătorii au evaluat riscul de nou-apariție a diabetului de tip 2 în urma infecției cu COVID-19 într-un grup de 613.602 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.
Analizând fișele medicale electronice, au urmărit incidența diabetului de tip 2 la acești pacienți pediatrici la 1, 3, și la 6 luni după infectarea fie cu SARS-CoV-2, fie cu alt agent patogen respirator, între ianuarie 2020 și decembrie 2022.
STUDIU. Risc crescut de diabet de tip 2 pentru copii cu Covid
Rezultatele publicate în jurnalul Jama Network Open au dezvăluit „un risc crescut de noi diagnostice de diabet de tip 2 în decurs de 6 luni de la un diagnostic de COVID-19, comparativ cu un diagnostic al altor infecții respiratorii”.
- Studiul a remarcat că din ziua infecției și până la o lună mai târziu, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 nou debut a fost cu 55% mai mare pentru cei care au avut COVID-19, comparativ cu alte infecții respiratorii. La trei luni, riscul a rămas cu 48% mai mare, iar la șase luni, a crescut la 58%.
- În timp ce evaluează riscul de diabet de tip 2 în rândul pacienților supraponderali sau obezi, studiul sugerează un risc crescut cu un risc cu 107% mai mare la 1 lună, un risc cu 100% mai mare la 3 luni și un risc cu 127% mai mare la 6 luni.
- Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 nou debut a fost, de asemenea, crescut semnificativ la cei care au fost spitalizați din cauza COVID-19, ratele de risc indicând un risc cu 210% mai mare la 1 lună, un risc cu 174% mai mare la 3 luni și un risc de 162%. risc % mai mare la 6 luni.
Cercetătorii o atribuie mai multor factori, inclusiv stresul metabolic suplimentar cauzat de COVID-19. Acest stres poate declanșa o boală sinceră la copiii care erau deja susceptibili, au observat cercetătorii.
Boala Frank este caracterizată printr-un pliu diagonal al urechii, care este considerat un marker fizic legat de un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare și metabolice, inclusiv diabet de tip 2.
„În plus, atenția s-a concentrat recent asupra posibilelor componente autoimune ale diabetului de tip 3 și s-a raportat că copiii susceptibili genetic au o dezvoltare crescută a anticorpilor anti-celule β după COVID-19”, au explicat cercetătorii.