Din cuprinsul articolului
Perioada sărbătorilor, cu vremea caldă și oscilații de temperatură, întâlnire cu persoanele dargi în spații închise, contribuie la răspândirea virușilor, iar acest aspect se resimte în camerele de gardă a spitalelor.
La Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din Capitală, aproape opt din 10 copii vin cu febră, tuse și chiar probleme de respirație. Testele rapide confirmă zeci de cazuri de gripă în fiecare zi.
„„Este cum era de aşteptat să se întâmple, au fost din ce în ce mai multe cazuri, şi asta pentru că vremea a păcălit pe multă lume – alternanţele astea de vreme un pic mai rece cu una mult mai caldă – a creat o falsă senzaţie de siguranţă şi atunci oamenii au ieşit în spaţii publice, în spaţii publice închise, dacă ne uităm sunt pline mall-urile şi locurile de joacă de copii foarte mici, iar aceştia evident că stau unul lângă altul, strănută,se ating, tuşesc, deci nimic neobişnuit.
Ceea ce este o normă a ultimelor zile este că 8 din 10 copii prezentaţi la compartimentul de primiri urgenţe au boli acute cu febre şi manifestări respiratorii. Cei mai mulţi dintre cei testaţi au gripă, gripă de tip A, astea sunt datele ultimei săptămâni”, a explicat doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatrie INSMC
Pentru a evita cozile imense și a nu expune copiii altor pericole, medicii atrag atenția să fie aduși la camera de gardă doar atunci când este cazul.
„Unui copil care are manifestări de boală acută, câtă vreme intrările sunt mai mari decât ieșirile, nu e de venit la spital. Pentru că timpul mediu de așteptare este undeva către 3-4 ore, chiar și pentru afecțiunile realmente zgomotoase.
Al doilea lucru pe care poate să îl facă este să nu trateze singuri cu antibiotice. Pentru că imensa majoritate sunt date de virusuri.
Ar ajuta lichidele multe, ar ajuta o doctorie care să scadă temperatura, desfundatul nasului și, în cazul în care apare respirație dificilă sau deshidratare, da, trebuie mers la spital”, a mai explicat medicul în cadrul unui interviu pentru News.ro
„Faptul că nu avem locuri arată că mulţi au complicaţii importante ale acestor viroze respiratorii. Gripa ştim că produce o afectare severă a tractului respirator şi nu numai.
Gripa face febră foarte înaltă şi avem mai mulţi copii internaţi pentru că au făcut convulsii febrile, gripa afectează semnificativ mucoasa şi a altor cavităţi, nu numai a nasului şi gâtului, cutiile închise cum sunt sinusurile şi urechea medie, odată infectate duc la retenţia de fluid sau de puroi, otita supurată, sinuzita, mastoidita, nu sunt tocmai complicaţii de neglijat, şi foarte mulţi copii dezvoltă, în contextul unor inabilităţi imunologice sau a vârstei complicaţii bacteriene după aceste boli virale, şi atunci când ai pneumonie şi dependenţă de oxigen evident că nu te poţi duce acasă.
Cam ăsta este tabloul, copii cu boli respiratorii foarte severe, care tuşesc extrem de mult, care au insuficienţă respiratorie, care tuşesc cu sânge, în fine, cazuri foarte zgomotoase, mai mult decât înainte de sezonul acesta de vacanţă”, a explicat medicul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…