Planta supranumită și „Copacul lui Dumnezeu” cu proprietăți miraculoase: ucide toate infecțiile din organism

Cunoscut pentru proprietățile pe care le oferă băuturilor alcoolice în care este adăugat, pelinul a fost folosit timp de secole în scopuri medicinale, pentru reducerea durerii și a inflamației, pentru tratamentul problemelor digestive, a viermilor intestinali și a infecțiilor cutanate. Iată care sunt proprietățile, beneficiile și contraindicațiile sale!

Despre pelin

Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă mult apreciată pentru aroma sa unică și pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate.

Nativ din Europa, pelinul s-a adaptat la condiții climatice dintre cele mai variate în Asia, Africa, America de Sud și Statele Unite.

Tulpina albicioasă sau argintiu-verzuie, frunzele verzi-gălbui și florile galbene sunt greu de confundat, motiv pentru care i se mai spune și pelin alb!

Intensitatea culorii florilor poate varia, ceea ce îi face pe unii să considere că există specii de pelin sălbatic și pelin plantă de grădină.

Toate părțile plantei au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Pelinul dulce, cunoscut și sub denumirea de peliniță, are un aspect asemănător pelinului, dar face parte dintr-o altă familie de plante. Dacă discutăm despre pelin dulce, beneficiile sale sunt diferite de cele ale pelinului.

Celebritatea mondială a pelinului are legătură cu utilizarea sa în prepararea absintului, lichiorul preferat al artiștilor francezi din secolul al XIX-lea. Considerat mult timp un halucinogen și o potențială otravă, pelinul a fost interzis în Statele Unite între 1912 și 2007; între timp, a devenit legal inclusiv pe continentul american.

Sursă foto: arhiva Doctorul ZILEI

Ce beneficii ofera pelinul?

Pelinul are multiple beneficii pentru sanatate. Din el se folosesc frunzele, tulpinile si florile. Are actiune diuretica, dezinfectanta, vermifuga, digestiva, gratie substantelor pe care le contine, printre care se afla tanin, fitosteroli, flavone, acizi organici.

Aceasta planta contribuie la ameliorarea urmatoarelor simptome si afectiuni:

  • Afectiuni de natura gastro-intestinala, precum indigestia, meteorismul abdominal. Poate avea rol in stimularea apetitului, a secretiilor de natura gastrica, a protejarii si regenerarii mucoasei digestive.
  • Ar putea fi util in unele afectiuni ale vezicii biliare;
  • Este posibil sa ajute la eliminarea halenei (respiratiei neplacute);
  • Poate ajuta la eliminarea parazitilor intestinali;
  • Poate avea influenta benefica in combaterea anemiei;
  • Ar putea contribui la normalizarea grasimilor scalpului si parului;
  • Are rol in mentinerea sanatatii intime.

Cum sa utilizezi pelinul in functie de afectiuni si simptome

Preparatele din planta pot fi utilizate atat pentru tratamente interne, cat si externe. Aceasta poate fi utilizata sub forma de ceai, decoct, tinctura sau cataplasma.

  • Ceai de pelin – pentru tratarea crampelor si intarirea sistemului imunitar dupa ce corpul a scapat de infectii

Ceaiul se obtine din frunze uscate si rizomi uscati si maruntiti. Se pune o lingura de frunze sau radacini in 200 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 15 minute dupa care se strecoara. Ceaiul obtinut poate fi consumat rece sau cald fara nici un fel de indulcitori.

  • Decoct de frunze de pelin – pentru tratarea ulceratiilor cutanate, a gingivitei si pentru oprirea sangerarilor

Pentru decoct se pune o lingura plina cu frunze uscate si maruntite intr-o cana de apa rece si se lasa la infuzat pentru 20 de minute. Apoi se pune la foc mare si se lasa la fiert pentru inca 20 de minute. Solutia obtinuta se strecoara si se foloseste pentru spalaturi cutanate sau gargara.

  • Tinctura de pelin – eficienta in tratarea artritei, afectiunilor ginecologice si hemoragiilor

Tinctura se obtine prin amestecarea a 50 g de radacina macinata cu 150 ml de alcool din secara sau de fructe cu concentratie alcoolica de peste 70%. Preparatul se lasa la macerat timp de 15 zile iar apoi trebuie strecurat si depozitat intr-un loc racoros. Aceasta trebuie consumata imediat dupa mesele principale, cate o lingura pe zi.

  • Cataplasma de pelin – folosita in tratarea ranilor si in oprirea hemoragiilor externe

Frunzele proaspat culese se maruntesc bine bine si se aplica direct pe zona afectata. Acestea au un efect imediat in ceea ce priveste indepartarea durerilor. Peste rani se recomanda a se utiliza un pansament steril. Cataplasma se mentine pe zona respectiva pentru o ora dupa care se indeparteaza.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

29 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

59 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: