Din cuprinsul articolului
Cunoscut pentru proprietățile pe care le oferă băuturilor alcoolice în care este adăugat, pelinul a fost folosit timp de secole în scopuri medicinale, pentru reducerea durerii și a inflamației, pentru tratamentul problemelor digestive, a viermilor intestinali și a infecțiilor cutanate. Iată care sunt proprietățile, beneficiile și contraindicațiile sale!
Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă mult apreciată pentru aroma sa unică și pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate.
Nativ din Europa, pelinul s-a adaptat la condiții climatice dintre cele mai variate în Asia, Africa, America de Sud și Statele Unite.
Tulpina albicioasă sau argintiu-verzuie, frunzele verzi-gălbui și florile galbene sunt greu de confundat, motiv pentru care i se mai spune și pelin alb!
Intensitatea culorii florilor poate varia, ceea ce îi face pe unii să considere că există specii de pelin sălbatic și pelin plantă de grădină.
Toate părțile plantei au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Pelinul dulce, cunoscut și sub denumirea de peliniță, are un aspect asemănător pelinului, dar face parte dintr-o altă familie de plante. Dacă discutăm despre pelin dulce, beneficiile sale sunt diferite de cele ale pelinului.
Celebritatea mondială a pelinului are legătură cu utilizarea sa în prepararea absintului, lichiorul preferat al artiștilor francezi din secolul al XIX-lea. Considerat mult timp un halucinogen și o potențială otravă, pelinul a fost interzis în Statele Unite între 1912 și 2007; între timp, a devenit legal inclusiv pe continentul american.
Pelinul are multiple beneficii pentru sanatate. Din el se folosesc frunzele, tulpinile si florile. Are actiune diuretica, dezinfectanta, vermifuga, digestiva, gratie substantelor pe care le contine, printre care se afla tanin, fitosteroli, flavone, acizi organici.
Aceasta planta contribuie la ameliorarea urmatoarelor simptome si afectiuni:
Preparatele din planta pot fi utilizate atat pentru tratamente interne, cat si externe. Aceasta poate fi utilizata sub forma de ceai, decoct, tinctura sau cataplasma.
Ceaiul se obtine din frunze uscate si rizomi uscati si maruntiti. Se pune o lingura de frunze sau radacini in 200 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 15 minute dupa care se strecoara. Ceaiul obtinut poate fi consumat rece sau cald fara nici un fel de indulcitori.
Pentru decoct se pune o lingura plina cu frunze uscate si maruntite intr-o cana de apa rece si se lasa la infuzat pentru 20 de minute. Apoi se pune la foc mare si se lasa la fiert pentru inca 20 de minute. Solutia obtinuta se strecoara si se foloseste pentru spalaturi cutanate sau gargara.
Tinctura se obtine prin amestecarea a 50 g de radacina macinata cu 150 ml de alcool din secara sau de fructe cu concentratie alcoolica de peste 70%. Preparatul se lasa la macerat timp de 15 zile iar apoi trebuie strecurat si depozitat intr-un loc racoros. Aceasta trebuie consumata imediat dupa mesele principale, cate o lingura pe zi.
Frunzele proaspat culese se maruntesc bine bine si se aplica direct pe zona afectata. Acestea au un efect imediat in ceea ce priveste indepartarea durerilor. Peste rani se recomanda a se utiliza un pansament steril. Cataplasma se mentine pe zona respectiva pentru o ora dupa care se indeparteaza.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…