Sari la conținut

Pensii 2024. Cum poți afla cât și dacă ai contribuit la fondul de pensii? Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă îți lipsesc documente din perioada în care ai muncit

pensie
Sursă foto: Playtech
bani in plus la pensie

Poate că nu ați ieșit încă la pensie, dar atunci când va veni momentul, veți dori să știți câți bani veți avea. Pensia dumneavoastră depinde de anii de cotizare și de suma plătită la bugetul asigurărilor sociale. Este important să știți câți ani de cotizare aveți.

În România, angajații plătesc cel mai mare impozit pe salariu la fondul de asigurări sociale pentru pensii, în cuantum de 25% din salariul brut, care este plătit direct de angajatori.

Potrivit noii Legi a pensiilor, aprobată în decembrie 2023, anii de cotizare sunt numărați chiar dacă angajatorul nu a plătit efectiv contribuțiile la pensii.

Cu toate acestea, fostul angajat va fi dezavantajat la calcularea cuantumului pensiei, deoarece acesta depinde, de asemenea, de contribuțiile plătite în timpul perioadei sale de muncă.

Plata contribuțiilor în perioada în care ai fost salariat

Mai simplu spus, cu cât salariul brut este mai mare și contribuțiile sunt mai lungi, cu atât pensia va fi mai mare.

Pentru anul 2024, venitul minim pentru asigurări sociale este de 3.700 de lei (salariul minim începând cu luna iulie 2024), cu o contribuție minimă lunară la pensie de 925 de lei.

Prin urmare, este esențial să știți dacă foștii angajatori v-au plătit contribuțiile la pensie cât timp ați fost angajat.

Informațiile de la Casa de Pensii nu vor arăta sumele exacte la care ați contribuit, dar vor indica anii de contribuție și punctele lunare și anuale, indicând numărul de luni și de zile lucrate.

Dacă aveți lacune în contribuțiile la pensie, nu vă faceți griji. Legea vă permite să plătiți timp de până la 6 ani prin semnarea unui contract de asigurare retroactivă.

În conformitate cu ultima modificare a Ordonanței 168 din 2020, puteți semna acest contract până la 31 decembrie 2024, informează Europa Liberă.

În acest caz, puteți lua măsuri legale, deoarece neplata contribuțiilor obligatorii, inclusiv a asigurărilor sociale, este o infracțiune.

Cerere scrisă, ca să afli online istoricul contribuțiilor

În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și, implicit, Casele Județene de Pensii îți oferă posibilitatea de a afla istoricul contribuțiilor (și) online, după crearea unui cont gratuit pe site-ul CNPP.

Poți afla istoricul contribuțiilor și în scris, după ce depui o cerere la unul din ghișeele Caselor Județene/Casei Municipiului București.

Dacă vrei să îți verifici situația contribuțiilor și peste doi sau trei ani, îți va fi cu siguranță mai simplu să afli din doar câteva clickuri, odată ce ți-ai creat contul online.

Procedura nu e complicată, dar te va duce, fizic, la sediul Casei de Pensii. Asta ca să depui formularul de creare a contului online.

Poți semna formularul și electronic, însă doar cu o semnătură electronică calificată – serviciu oferit de diverse companii, contra-cost și folosit mai degrabă de oamenii de afaceri, managerii sau contabilii companiilor.

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași

Care sunt stagiile complete de cotizare

În prezent, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Dacă la bărbați vârsta de pensionare a crescut la 65 de ani (de la 64 de ani) din 2015, la femei creșeterea acesteia este eșalonată în intervalul 2011 – 2030, de la 59 la 63 de ani.

În același interval, stagiul de cotizare complet al femeilor crește de la 28 la 35 de ani.

Pentru obținerea unei pensii integrale, este nevoie de atingerea stagiului complet de cotizare, iar pensionarea cu stagiu incomplet atrage penalități.

Cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, respectiv perioade suplimentare la vechimea în muncă și majorarea punctajelor lunare ale persoanei asigurate în sistemul de pensii.

Calculul pensiei se stabilește prin înmulțirea punctajului mediu anual (stabilit pe baza celui lunar) cu valoarea unui punct de pensie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel