Sari la conținut

Contestații în lanț la Curtea Constituțională pentru anularea voturilor lui Călin Georgescu. Care sunt șansele să se anuleze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale?

sondaje exit-poll
Sursa foto: ealitateaoltului.ro
Sondaje exit-poll, alegeri 2024

Pe site-ul CCR au fost publicate cele două contestații. Este vorba de o “Cerere de anulare, alegeri prezidențiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, depusă miercuri de Sebastian Constantin Popescu, și de o “Cerere de anulare, alegeri prezidențiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024” depusă în aceeași zi de Cristian Terheș.

Terheș și Popescu au fost candidați la prezidențiale și au avut scoruri sub 1%.

Anterior, avocata Elenina Nicuț a scris pe contul său de Facebook că la Curtea Constituțională ar putea exista o cerere de anulare a alegerilor prezidențiale.

Petre Lăzăroiu: Zero șanse! Păi ce facem, întoarcem mortul de la groapă

Petre Lăzăroiu, fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR), consideră că cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024 nu au un temei legal solid și nu există motive pentru invalidarea acestora. Potrivit lui Lăzăroiu, procesul electoral s-a desfășurat corect, iar procedurile legale au fost respectate în organizarea și desfășurarea alegerilor. În acest context, el subliniază că șansele ca aceste cereri să fie admise de CCR sunt extrem de reduse.

Călin Georgescu
sursa foto: Facebook

Aceasta opinie reflectă un punct de vedere conform căruia procedurile electorale, inclusiv cele legate de organizare, monitorizare și validarea voturilor, sunt conforme cu legislația în vigoare, iar argumentele care susțin anularea nu sunt susținute de dovezi concrete.

„Zero șanse! Păi ce facem, întoarcem mortul de la groapă?”, a afirmat Lăzăroiu  pentru Adevărul, făcând referire la speculațiile din spațiul public privind anularea primelor tururi ale alegerilor. Judecătorul a continuat spunând că „lucrurile s-au consumat” și că nu au fost înregistrate plângeri semnificative la Biroul Electoral Central (BEC) pentru fraude majore.

În continuare, Petre Lăzăroiu a abordat tema nemulțumirilor legate de cunoașterea candidaților de către alegători, subliniind că „și care ar fi problema? Că nimeni nu a știut cine e candidatul și că din cauza aia a câștigat? Foarte bine! Fiecare câștigă cu armele pe care și le alege, deocamdată nu sunt arme în afara legii”.

Fostul judecător a adăugat că nu există dovezi care să susțină acuzațiile de fraudă electorală.

„Ce să probeze? Cifrele sunt clare, au fost date în timp real, deci indiferent că le numeri sau nu, tot acelea ies”, a spus Lăzăroiu. În opinia sa, acuzațiile de fraudă electorală nu se susțin. „Ce să probezi, că s-au furat voturi la unul și s-au băgat la altul? Pentru că orientarea fiecărui votant e problema lui.”, a încheiat Petre Lăzăroiu.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel