Din cuprinsul articolului
Există multe păreri conform cărora consumul peștelui ne poate dăuna sănătății. Acesta poate conține uneori metale grele, dăunătoare pentru organism. Cu toate acestea, cât de adevărat este acest lucru și care sunt riscurile consumului de pește, în această privință?
Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, explică beneficiile consumului de pește asupra sănătății și, de asemenea, clarifică potențialele riscuri.
Peștele, prieten sau dușman?!
Nu știu de ce avem o bucurie aparte când reușim să desființăm, cu așa-zise argumente, un aliment sau un produs. Și de cele mai multe ori nu este vorba de informații exacte, ci de replica penibilă “am auzit că…” Spuse pe un ton serios, grozăvii de genul “adulții nu trebuie să mănânce lapte” sau “peștele este contaminat cu mercur”, ajung să fie adevăruri ce nu mai au nevoie de demonstrație.
În cărțile de nutriție lucrurile sunt mult simplificate, astfel încât publicul larg să se relaxeze când vine vorba de mâncare. Citez: “beneficiile aduse de consumul regulat de pește (n.r. minim de 3 ori/săptămână) sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele”. Iar aici merită să facem câteva precizări:
-orice lot de pește care ajunge la vânzare trebuie să fie însoțit de acte/analize doveditoare pentru zona de pescuit și conținutul de metale grele;
-risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur prezente în cantitățile mari de pește cu care aceștia se hrănesc;
-o alimentație sănătoasă presupune alternarea speciilor de pești pe care le consumăm, iar dacă este vorba de pești mici, atunci nici urmă de risc!
Propun autorităților ca în completarea sloganurilor legate de consumul de apă, fructe și legume, sare, zahăr și grăsimi, să introducem o nouă recomandare legată de consumul regulat de pește și fructe de mare.
Iar pe consumatori îi sfătuiesc să nu mai plece urechea la zvonuri și știri nefondate, fără pește sănătatea are numai de suferit. Și nu doar sănătatea noastră, ci și sănătatea copiilor noștri, pentru că dezvoltarea sistemului nervos și forța sistemului imunitar sunt dependente de pește De care vreți voi, numai pește să fie”, a explicat nutriționistul, pe Facebook.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…