Din cuprinsul articolului
Contact intim neprotejat. O aventura de o noapte nu mai este de mult un subiect tabu, ci este unanim acceptat ca se poate intampla, fara a avea mustrari de constiinta ulterioare.
Chiar si asa, in contextul acestei libertati depline, nu trebuie pierdut din vedere un lucru ce va ramane vesnic la moda: sanatatea.
Iata planul diminetii de dupa, in special daca nu s-a folosit protectie si cele mai importante sfaturi oferite de dr. Silviu Istoc, medic ginecolog.
Contact intim neprotejat. In primele 30 minute
Cele mai multe femei incep sa se gandeasca la posibilitatea aparitiei unei sarcini sau la contactarea unei boli cu transmitere prin contact intim. Raul este facut, deci nu se mai poate schimba ceva in acest moment. In schimb, urinatul va tine departe o posibila infectie urinara, 80% dintre femei dezvolta astfel de infectii la 24 de ore daca locul nu e igienizat corespunzator. Sarurile din urina regleaza PH-ul in mod natural.
In primele 72 de ore
In masura in care nu s-au folosit metode de controlul sarcinii, pilulele contraceptive sunt o optiune, insa acestea scad riscul cu doar cu 89% de a avea un copil sau chiar cu 95% daca sunt administrate in primele 24 de ore. Pilula de a doua zi este aleasa de multe femei, insa acestea experimenteaza senzatii precum greata sau ameteala dupa administrarea la cel mult 72 de ore dupa ce a avut loc actul sexual neprotejat.
Daca exista riscul contaminarii cu HIV, se recomanda vizita la cabinetul medicului ginecolog pentru prescriptia unui tratament de 28 de zile ce va inhiba dezvoltarea virusului in corp.
„Controlul ginecologic dupa ce au facut sex neprotejat este pentru multe femei o experienta jenanta si foarte incomoda, de aceea foarte multe dintre ele abia asteapta sa se termine consultatia pentru a scapa cat mai repede din aceasta situatie stanjenitoare. Din aceasta cauza, foarte multe persoane raman cu multe dileme si apeleaza la cunostintele prietenelor sau se informeaza de pe internet in ceea ce priveste afectiunile si framantarile pshihologice cu care se confrunta. Consider ca dezinformarea este cel mai mare dusman al sanatatii reproductive, dar si o cauza frecventa a aparitiei sau agravarii bolilor diverse”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Investigatii ginecologice pentru orice iese din sfera normalului in zona inghinala
Specialistii ginecologi recomanda ca o masura de precautie analiza aspectului exterior al sistemului reproducator, cu ajutorul unei oglinzi. Scurgeri vaginale in cantitati mai mari decat de obicei, schimbarea culorii din alb sau incolor in galben say verzui sau chiar a mirosului (intepator sau a peste) sunt alarme pe care corpul le emite si duc in directia unui control ginecologic urgent. De obicei, bolile cu transmitere sexuala sunt asimptomatice, insa boli precum infectiile vaginale sau candidoza dau simptome in primele 24 de ore de la contactul intim neprotejat, primele fiind roseata si mancarime.
Sanatatea mintala – un alt aspect important
Studiile psihologice elaborate pe persoane care obisnuiesc sa aiba parteneri pasivi (one-night-stand) atesta faptul ca acestea dezvolta mici depresii si chiar tind sa se izoleze dupa actul petrecut, simtindu-se oarecum vinovate. Insa o vedere de ansamblu este recomandata in astfel de cazuri, in care sanatatea intra pe primul plan, majoritatea femeilor (54%) simtindu-se chiar bine dupa un act intim cu un partener pasiv, in comparatie cu 80% dintre barbati.
3 pasi de facut la 2 saptamani dupa un contact intim neprotejat
1 Test de sarcina – desi multe teste de sarcina releva acuratete la doar 1 saptamana de la intarzierea menstruatie, cel mai bun rezultat se obtine la doua saptamani. Testul de sange ramane insa cel mai rapid mod de a afla prezenta unei sarcini.
2 Vizita la ginecolog– dupa doua saptamani se poate obtine un pronostic in legatura cu contactarea bolilor cu transmitere prin contact intim. De obicei, anticorpii se lupta cu „intrunsii” si testarea nu poate fi relevanta pana la 14 zile.
3 Herpes? – daca se localizeaza la 10 zile dupa contactul intim neprotejat, se recomanda vizita la medic care va face un test. Daca rana se vindeca, totul este in regula, insa daca inflamatia persista, probabil este cazul contactarii unei boli, pentru ca herpesul chiar este un motiv de ingrijorare.
„Se pot observa modificari patologice in urma efectuarii testului Papanicolau sau in timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere prin contact intim necesita efectuarea de teste speciale care sa fie diagnosticate corect. De pilda, gonoreea si chlamydia pot sa nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, sifilisului sau a hepatitei necesita efectuarea unui test de sange. Actul intim neprotejat, desi provoaca o scurta placere, poate atrage cu sine numeroase neplaceri in ceea ce priveste sanatatea aparatului reproducator, de aceea recomand pacientelor mele sa fie constiente de riscurile la care se expun”, declara domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Bine de stiut pentru data viitoare
In secolul XXI nu este nimic gresit daca femeia va purta in geanta si un traditional prezervativ. Nu este cu nimic gresit ca viata sa fie traita din plin, insa sanatatea intima trebuie sa aiba un rol important chiar de la varste fragede. Mai bine in siguranta, decat sa iti para rau!