Din cuprinsul articolului
Acest studiu, publicat în octombrie 2023 în Nutrients, a fost realizat de cercetători de la Departamentul de Psihiatrie și Neuroscience Comportamentală de la Centrul Academic de Sănătate a Universității din Cincinnati și de la Bionutrition Core, Clinica de Cercetare Schubert din Cincinnati, OH.
Consumul zilnic al acestui fruct ar putea ajuta la prevenirea demenței și a depresiei. Studiu
Scopul lor a fost de a determina dacă beneficiile pentru sănătate ale căpșunilor s-ar putea traduce și în abilități cognitive îmbunătățite pentru cei care se confruntă deja cu probleme de memorie, dar fără un diagnostic oficial de demență.
Studiul a implicat 34 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, toți supraponderali și au raportat un declin cognitiv ușor fără niciun diagnostic neurologic. Participanții au fost împărțiți în două grupuri.
Un grup a primit o doză zilnică de pudră de căpșuni, echivalent cu o cană de fructe de pădure proaspete (o porție standard), în timp ce celălalt grup a primit un placebo care avea gust de căpșuni. Fiecare și-a consumat pachetele atribuite o dată pe zi timp de 12 săptămâni.
După această perioadă, cercetătorii au evaluat performanța cognitivă a participanților și le-au examinat markerii de sânge. Căpșunile au îmbunătățit starea de spirit și au îmbunătățit performanța la unele sarcini
Rezultatele au arătat că grupul care a consumat căpșuni a demonstrat îmbunătățiri în sarcinile de memorare a cuvintelor și a experimentat mai puține simptome de depresie – în timp ce a prezentat un control mai bun al dispoziției – în comparație cu grupul care nu a primit căpșuni.
Cercetătorii au observat că îmbunătățirea memoriei cuvintelor este crucială, deoarece astfel de teste sunt adesea folosite în diagnosticarea bolii Alzheimer. Ei au subliniat, de asemenea, că un control mai bun al stării de spirit sugerează abilități îmbunătățite de adaptare și de autogestionare în viața de zi cu zi.
Căpșunile oferă cantitatea zilnică recomandată de vitamina C
Cercetătorii speră că descoperirile lor ar putea ajuta la prevenirea demenței, care în prezent nu are un tratament cunoscut și afectează unul din 11 cu vârsta de peste 65 de ani în Marea Britanie.
„Demența este un termen general care include multe boli diferite, toate fără remedii. Nu este clar când sau dacă va fi disponibilă o terapie eficientă; prevenirea și atenuarea prin alegeri alimentare și stil de viață este în prezent cea mai bună abordare pe care o avem”, a declarat profesorul Robert Krikorian, de la Universitatea din Cincinnati, din SUA, potrivit The Sun.
„Descoperirile noastre pot fi probabil atribuite acțiunilor antiinflamatorii ale antocianilor găsite în căpșuni. Am vrut să lucrăm cu o populație de vârstă mijlocie, supraponderală, deoarece demența este o afecțiune despre care se crede că se dezvoltă pe o perioadă de decenii.
În plus, inflamația este probabil un factor care contribuie la tulburările metabolice, cum ar fi obezitatea, pre-diabetul și diabetul de tip 2”, a adăugat acesta.
Căpșunile sunt importante pentru menținerea unei diete sănătoase, deoarece oferă 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C într-o singură porție de o cană. De asemenea, conțin nutrienți sănătoși pentru inimă.