Din cuprinsul articolului
Ceaiul este una dintre cele mai bune și consumate băuturi din lume, iar produsele pe bază de plante și alte ingrediente active pot preveni cancerul, tulburările cardiace și metabolice și având proprietăţi antivirale și antioxidante. Dar, potrivit unui studiu, consumul unui anumit tip de ceai poate avea consecințe periculoase pentru ficat.
Au apărut dovezi și despre daunele potențiale cauzate de consumul excesiv de ceai verde. Un nou studiu realizat de Serviciul de Sănătate Clalit din Israel și Centrul Medical Kaplan, publicat în jurnalul academic internațional GastroHep, a arătat că acest tip de ceai ar putea afecta ficatul, de la inflamarea ficatului până la insuficiență hepatică. Studiul a fost realizat de prof. Steven Melnick, specialist în gastroenterologie și medicină internă la Kaplan, relatează Jerusalem Post.
Potrivit cercetătorilor, există sute de cazuri documentate de inflamare a ficatului din cauza consumului de ceai verde. Inflamare este rezultatul direct al toxinelor botanice din planta de ceai și, cel mai probabil, este rezultatul unei reacții metabolice. În unele cazuri, consumul de ceai verde în execs a dus la insuficiență hepatică, în special la femei.
Studiul spune că nu este clar exact care dintre componente provoacă leziuni hepatice, deoarece există un număr mare de compuși în diferitele soiuri. Cu toate acestea, este clar că, la anumiți oameni, combinarea ceaiului verde cu alte medicamente și plante poate duce la boli hepatice severe.
„Este important de reținut că inflamarea ficatului și insuficiența hepatică din cauza consumului de ceai verde sunt rare”, a declarat Melnick.
„În plus, este foarte greu de diagnosticat, deoarece este dificil de stabilit o legătură directă între consumul de ceai verde și insuficiența hepatică. În același timp, apar tot mai multe cazuri în întreaga lume ale unor persoane care au făcut hepatită după ce au băut mai mult ceai verde”, a menționat el.
Melnick spune că a întâlnit, recent, un caz în care un pacient în vârstă de 23 de ani consuma zilnic 2-3 căni de ceai verde. În doar o lună starea lui s-a deteriorat atât de mult încât a fost necesar un transplant de ficat.
„Este doar un alt exemplu că oamenii care consumă aceste produse ar trebui să fie conștienți de posibilitatea apariției unor complicații și să-și consulte medicul de familie dacă apar simptome suspecte”, a spus el.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…