Sari la conținut

Consumul prea mare din acest condiment comun poate fi de vină pentru problemele cu somnul. Ce se întâmplă când nu ne odihnim suficient

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai periculoase obiceiuri

Consumul prea mare din acest condiment comun poate fi de vină pentru problemele cu somnul. Ce se întâmplă când nu ne odihnim suficient.

Cu toate suplimentele sugerate, sfaturile și nesfârșitele „tipsuri” de verificat, obținerea unui somn mai bun poate fi adesea copleșitoare. Dar, un studiu din 2021, prezentat la a șaptesprezecea Conferință Internațională despre Endotelină, poate ajuta la explicarea vinovatului din spatele problemelor noastre de somn: sarea.

Rezultatele studiului au arătat că mari cantități de sodiu au perturbat ritmurile circadiene ale șoarecilor. Echipa din spatele studiului a hrănit un grup de șoareci cu o dietă mai bogată în sodiu decât grupul de control pentru a studia efectele asupra somnului.

pofta de sărat

Consumul prea mare din acest condiment comun poate fi de vină pentru problemele cu somnul

Corpul nostru trece printr-un proces zilnic numit ritmul circadian sau ciclul somn-veghe. Acest ciclu de 24 de ore este în esență ceasul intern al corpului nostru, care ne spune când să ne culcăm și când să ne trezim.

Studiul a constatat că grupul de șoareci cu dieta bogată în sodiu nu și-a urmat ritmul circadian normal. În schimb, acești șoareci au avut o activitate cerebrală mai mare noaptea. Deși studiile de laborator efectuate pe șoareci nu se traduc întotdeauna la oameni, ele sunt adesea folosite pentru că servesc drept modele genetice grozave pentru oameni.

În acest studiu, dr. Mike Dow, doctor în psihologie și autor de bestselleruri din New York Times, ne spune că această constatare este susținută de alte fapte cunoscute despre sănătatea somnului.

„Cercetarile au descoperit ca o dieta bogată în sare ne perturbă somnul în multe feluri. Sarea vă îngustează vasele de sânge și face ca inima să pompeze mai repede. Acesta este, desigur, opusul a ceea ce dorim să se întâmple noaptea, când corpul este în repaus”, spune dr. Dow, potrivit womansworld.com.

Ce se întâmplă când nu ne odihnim

Din păcate, somnul prost duce la tot felul de potențiale probleme de sănătate, ne spune Dow.

„Riscul pentru aproape fiecare boală majoră crește atunci când ritmurile circadiene ale corpului nostru sunt perturbate”, spune el. „Infertilitatea, depresia, demența, diabetul, obezitatea și apneea în somn sunt toate legate de o perturbare a ritmurilor noastre circadiene naturale.”

Dow spune că dietele noastre joacă un rol important în sănătatea somnului. S-a demonstrat că consumul de alimente bogate în sodiu, grăsimi inflamatorii și carbohidrați procesați perturbă restul de care avem nevoie.

„În multe feluri, somnul este primul domino care cade. Fie ne pregătește ziua pentru succes, fie creează un efect domino de supraalimentare, oboseală, inflamație și iritabilitate”, a subliniat specialistul.

Cum putem dormi mai bine?

Din fericire, câțiva pași simpli pot duce la o noapte mai odihnitoare. Desigur, nu uitați să reduceți consumul de sare. Asta nu înseamnă doar să sărați alimentele mai puțin, deoarece sodiul este ascuns în majoritatea alimentelor procesate.

În schimb, depuneți eforturi pentru a verifica alimentele pe care le consumați în fiecare zi și încercați să eliminați alimentele care depășesc limita zilnică. Aceasta include fast-food-uri precum pizza, paste și deserturi cu zahăr.

Încercați să mâncați lucruri precum legume și fructe proaspete, orez brun și paste integrale de grâu ca înlocuitori cu conținut scăzut de sodiu.

De asemenea, Dow recomandă oamenilor să înceteze să mănânce cu cel puțin trei ore înainte de culcare, pentru a vă încetini sistemul metabolic și pentru a vă pregăti corpul pentru odihnă. Acest lucru vine împreună cu stabilirea unei rutine de culcare care începe cu o oră înainte de a dori să adormi.

„Un ritual calmant la culcare poate include oprirea telefoanelor sau a laptop-urilor sau citirea unei cărți. Cu cât creezi mai mult un ritual consecvent de culcare cu o oră înainte de ora de culcare, cu atât creierul tău începe să creeze asocieri în jurul orei de culcare – pregătindu-te într-o stare relaxată și de somn”, a concluzionat dr. Dow.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel