Din cuprinsul articolului
Un studiu publicat recent în publicaţia de specialitate „Frontiers in Nutrition” demonstrează în premieră că un consum ridicat de zahăr ar trebui să fie adăugat la lista factorilor de risc pentru calculi renali.
Zaharurile adăugate se găsesc în multe alimente procesate, dar abundă în special în sucurile îndulcite cu zahăr, băuturile din fructe, bomboanele, înghețata, prăjiturile și fursecurile.
„Studiul nostru este primul care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat și pietrele la rinichi”, a declarat autorul principal, dr. Shan Yin. Acest fapt sugerează că limitarea consumului de zahăr adăugat poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi, spun autorii cercetării.
Studiul național de examinare a sănătății și nutriției
Echipa de experţi a analizat datele epidemiologice privind 28.303 femei și bărbați adulți, colectate între 2007 și 2018 în cadrul Studiului național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) din Statele Unite.
Consumul zilnic de zaharuri adăugate al fiecărui participant a fost estimat pe baza celui mai recent consum de alimente și băuturi. De exemplu, participanții au fost întrebați dacă au consumat siropuri, miere, dextroză, fructoză sau zahăr pur în ultimele 24 de ore.
Fiecare participant a primit, de asemenea, un scor al indicelui de alimentație sănătoasă, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, și moderarea alimentelor potențial dăunătoare, de exemplu, cerealele rafinate, sodiul și grăsimile saturate.
Cercetătorii au ajustat șansele de apariție a pietrelor la rinichi pe an în timpul studiului pentru o serie de factori explicativi. Aceștia au inclus sexul, vârsta, rasa sau etnia, venitul relativ, Indicele de Masă Corporală (IMC), scorul HEI-2015, statutul de fumător și dacă participanții aveau antecedente de diabet.
La începutul studiului, participanții cu un aport mai mare de zahăr adăugat au avut tendința de a avea o prevalență mai mare de litiază renală. Consumul mediu general de zaharuri adăugate a fost de 272,1 calorii pe zi, ceea ce corespunde la 13,2% din aportul energetic zilnic total, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Asocierea dintre zaharuri și pietrele la rinichi
Cercetătorii au arătat că, după ajustarea pentru acești factori, procentul de aport energetic provenit din zaharuri adăugate a fost corelat pozitiv și consistent cu calculii renali. De exemplu, participanții al căror aport de zaharuri adăugate se afla printre cele mai mari 25% din populație au avut șanse cu 39% mai mari de a dezvolta pietre la rinichi pe parcursul studiului.
În mod similar, participanții care au obținut mai mult de 25% din energia totală din zaharuri adăugate au avut șanse cu 88% mai mari decât cei care au obținut mai puțin de 5% din energia totală din zaharuri adăugate.
Simptomele litiazei renale se manifestă prin dureri şi crampe puternice, greață, vărsături, febră, frisoane și urină cu sânge. Medicii atrag atenţia că, pe termen lungpietre la rinichi pot provoca infecții şi inflamaţii (hidronefroză), insuficiență renală sau boală renală în stadiu terminal.