Sari la conținut

Consumul excesiv de cafea provoacă adesea „efecte secundare”.  Uite trei moduri de a neutraliza efectul cofeinei

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

Consumul excesiv de cafea provoacă adesea „efecte secundare”.  Uite trei moduri de a neutraliza efectul cofeinei

Cafeaua este aproape nelipsită din viața noastră de zi cu zi și nu numai dimineața când ne este greu să ne ridicăm din pat, apelăm la cafea ori de câte ori simțim că ne lipsesc puterile sau pur și simplu pentru că ne bucurăm de gustul ei.

Cofeina, substanta care stimuleaza sistemul nervos central

Desigur, cofeina nu este prezentă doar în cafea, ci și în ciocolata neagră, în băuturi răcoritoare sau chiar în analgezice, este ușor să scăpăm și să ne „supraîncărcăm” organismul.

Cofeina este o substanta care stimuleaza sistemul nervos central, promovand o senzatie de vigilenta, si in acelasi timp declanseaza eliberarea de adrenalina, crescand ritmul cardiac. Consumul excesiv provoacă adesea „efecte secundare” precum nervozitate, anxietate și insomnie.

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Potrivit medicilor, adulții sănătoși nu ar trebui să consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi. Această cantitate corespunde aproximativ patru căni de cafea sau două băuturi energizante.

Cofeina epuizează rezervele de potasiu, un electrolit important pentru sănătatea inimii și a oaselor, și magneziu ale organismului, provocând simptome precum tremur și nervozitate.

Dacă consumați în mod regulat puțin potasiu, este posibil să aveți risc de hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială. Acest lucru se datorează parțial deoarece potasiul interacționează cu sodiul din organism și, fără suficient potasiu, corpul dumneavoastră poate deveni mai sensibil la sodiu, potrivit health.com.

Rareori, o supradoză de cofeină poate provoca simptome grave care necesită îngrijiri medicale imediate. Acestea includ dificultăți de respirație, confuzie mentală, dureri în piept, greață, bătăi rapide sau neregulate ale inimii și contracții musculare involuntare.

Totuși, dacă ai consumat prea multă cafea sau te confrunți cu simptome neplăcute din cauza consumului de cofeină, există modalități de a limita efectele stimulantului asupra organismului tău:

3. Gustări nutritive 

Alegeți alimente bogate în potasiu și magneziu (ex. banane, nuci).

2. Mișcarea

Puțin exerciții fizice facilitează procesul de metabolism al cofeinei pentru a reduce concentrația acesteia în sânge mai rapid.

1. Hidratarea

Asigurați-vă că consumați suficientă apă, deoarece hidratarea adecvată reduce intensitatea simptomelor consumului excesiv de cofeină și, de asemenea, ajută organismul să elimine mai repede cofeina prin urină.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel