Categories: Stil de viaţă

Consumul excesiv al acestei vitamine ar putea duce la comă sau la deces

Din cuprinsul articolului

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că fructele și legumele sunt indispensabile într-un plan alimentar, deoarece compușii lor (vitamine, fibre și minerale) contribuie la buna funcționare a organismului.

Deși cel mai simplu și mai practic mod de a obține aceste substanțe nutritive este prin intermediul acestor tipuri de alimente, există cu siguranță și persoane care le dobândesc prin intermediul suplimentelor. Cu toate acestea, un consum necorespunzător poate fi dăunător sănătății, așa că trebuie luată în considerare consultarea prealabilă a unui medic.

Hipervitaminoza

În cuvintele Academiei Regale Spaniole (RAE), hipervitaminoza este „excesul de vitamine în organism”, care, în cazul vitaminei A, poate provoca moartea sau vă poate lăsa în comă. Potrivit MedlinePlus, vitamina A este o vitamină liposolubilă care se stochează în ficat și se obține în urma consumului de produse lactate, legume, fructe și pește.

Cu toate acestea, aportul excesiv al acestui nutrient se dobândește prin suplimentarea acestuia, ceea ce înseamnă că nu este cauzat de niciun aliment care conține acest nutrient.

Prin urmare, simptomele legate de hipervitaminoza vitaminei A includ vedere încețoșată, dureri osoase, reducerea poftei de mâncare, amețeli, somnolență, dureri de cap și leziuni hepatice.

Hipervitaminoza modifică, de asemenea, starea de conștiență și vigilența, care, de fapt, după cum s-a menționat, ar putea duce la moarte și comă, conform National Institutes of Health (NIH), dacă se consumă vitamina A (suplimente) preformulate.

Cu toate acestea, o femeie însărcinată care consumă doze inadecvate din această vitamină ar putea provoca malformații congenitale la copilul ei, afectând organe precum plămânii, inima și ochii, de exemplu.

„Un aport ridicat de beta-caroten nu provoacă aceleași probleme ca și vitamina A preformată”, spune el. Adică, cantitățile mari de beta-caroten nu sunt dăunătoare pentru organism; cu toate acestea, poate provoca o schimbare a culorii pielii de la portocaliu la galben.

Merită amintit că una dintre principalele funcții ale vitaminei A este implicarea în formarea țesuturilor moi și a dinților, producând, la rândul ei, culoarea pigmentului din retina ochiului, precizează MedlinePlus.

Prin urmare, este important să includem alimente cu vitamina A într-o dietă echilibrată pentru a evita orice complicații legate de sănătatea ochilor, precum degenerescența maculară, cataracta sau erorile de refracție.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: