Din cuprinsul articolului
După anii 1990, când cercetările au arătat că proteinele din soia ar putea îmbunătăți nivelul de colesterol, laptele de soia a devenit produs de consum larg, ajungând în magazinele principale, direct de pe rafturile magazinelor naturiste.
Food and Drug Administration chiar le permite producătorilor de alimente din soia să-și eticheteze produsele ca fiind sănătoase pentru inimă.
Soia a devenit rapid un superaliment, până când a căzut la fel de repede în dizgrație. Din cazua faptului că izoflavonele din soia acționează ca estrogenul, bărbații se temeau că soia le va răpi masculinitatea. Alții s-au îngrijorat că soia ar afecta sistemele endocrine ale fetelor tinere și ar provoca cancer.
Cu toate acestea, nutriționiștii în cancer spun că acestea sunt mituri. Soia funcționează diferit la femeile aflate în premenopauză și postmenopauză, iar soia acționează diferit în cazul anumitor tipuri de cancer de sân. Genisteina și daidzeina din izoflavonele din soia au proprietăți anti-cancer.
Alimentele din soia, cum ar fi făina de soia, izolat de proteine din soia, tempeh și miso au cea mai mare cantitate de izoflavone totale la 100 de grame.
Conform unei analize din 2013 din BJU International, produsele din soia au redus riscul de cancer de prostată la bărbații care prezentau un risc ridicat. De asemenea, soia poate suplimenta radioterapia în tratarea cancerului de prostată prin reducerea efectelor secundare.
Un studiu din 2010 în Nutriție și Cancer a arătat că un grup de pacienți cu cancer de prostată ia 200 de miligrame de izoflavonă de soia pe zi, în timp ce altul a luat un placebo. După șase luni, grupul care a luat izoflavone de soia a avut mai puține scurgeri de urină, mai puțină diaree și mai puține dureri legate de intestin. Consumul de soia era, de asemenea, mai probabil să permită erecțiile.
Când corpul tău descompune izoflavonele din soia, acestea sunt mai ușor absorbite și procesate de ficat, conform unei recenzii din 2017 în Nutrients. Deoarece aceste izoflavone acționează ca estrogenul, se leagă de un receptor de estrogen din țesutul de prostată pentru a reduce creșterea cancerului și a reduce proteinele care contribuie la dezvoltarea cancerului de prostată.
O revizuire din 2022 din Frontiers in Nutrition a constatat că soia poate reduce, de asemenea, riscul altor tipuri de cancer cu 10%. Puteți reduce riscul de cancer cu 4% pentru fiecare 25 de grame de soia sau 10 grame de izoflavone de soia pe care le consumați pe zi. Deși riscul de cancer de prostată scade cu 12% prin consumul de soia, puteți reduce riscul de cancer pulmonar cu 33%. Soia sau izoflavonele din soia nu sunt asociate cu reducerea riscului de a muri de cancer.
Dacă sunteți reținut în legătură cu consumul de soia (sau dacă pur și simplu nu vă place laptele de soia sau tofu), Johns Hopkins Medicine are câteva sugestii pentru a vă reduce riscul de cancer de prostată.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…