Sari la conținut

Alimentul care previne apariția cheagurile de sânge

Ouăle sunt o sursă demnă de menționat atunci când vorbim despre o alimentație sănătoasă. Ele sunt bogate în calciu, proteine și vitamine. Atenție! Oricât de bune ar fi pentru sănătate nu le consuma fără limită.  

Mai exact, nutriționiștii susțin că numărul de ouă consumate pe zi, fără a risca o problemă de sănătate depinde de fiecare individ în parte. De exemplu, o persoană sănătoasă poate să consume și 2 ouă pe zi. Dar atunci când ai anumite probleme le natură cronică sau când ai probleme cu ficatul nu mânca mai mult de cinci ouă pe săptămână.

Reține! Dacă la analizele de sânge ți-a ieșit colesterolul mărit ar fi bine să te limitezi la un consum de 4-5 ouă pe săptămână. Explicația este aceea, că un ou conține aproximativ 220 de miligrame de colesterol. Cu alte cuvinte, este alimentul care are cel mai mare nivel de colesterol. Dar, copilului tău îi poți da până la șase ouă pe săptămână. Pe de altă parte, sunt studii care arată că atunci când exagerăm și mâncăm zilnică ouă, putem să avem probleme grave de sănătate. De exemplu, creștem riscul de ateroscleroză.

Cu moderație, însă, oul ne poate ajută să ne păstrăm buna funcționare a inimii. Cel puțin, așa arată unele studii realizate peste ocean.

Iată care sunt beneficiile consumului de ouă:

  • Contribuie la creșterea puterii de concentrare.
  • Ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului. Medicii spun că un nutrient esențial existent în ou, numit colină îmbunătățește dezvoltarea creierului. Totodată, colina are un rol esențial în prevenirea defectelor din naștere, de aceea oul fiert este recomandat mai ales femeilor însărcinate.
  • Îți dă energia necesară pentru noua zi care începe.
  • Poate să prevină apariția cheagurilor de sânge. Proteinele din gălbenușul de ou sunt responsabile de inhibarea acțiunii de formare a cheagurilor.

Iată și ce pericole există dacă consumi exagerat ouă:  

  • Există un risc, minim, dar există de a lua Salmonela. De aceea este foarte important să ai grijă de unde cumperi ouă.. Specialiștii susțin că simptomele unei toxiinfecții alimentare se caracterizează prin stări de greață, vomă, diaree, dureri de cap și de burtă. Uneori, apar și frisoanele.
  • Indigestie, este un alt posibil efect advers al consumului exagerat de ouă.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel