Din cuprinsul articolului
Consumul unei diete mai nesănătoase este asociat cu o calitate mai scăzută a somnului profund, potrivit unui studiu la scară mică. Somnul profund, a treia etapă a somnului, repară și restabilește funcțiile necesare, cum ar fi memoria, creșterea musculară și imunitatea.
Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia au analizat modul în care mâncarea de tip fast food afectează somnul. Participanții sănătoși au consumat o dietă mai nesănătoasă, precum și o dietă mai sănătoasă, într-o ordine randomizată.
Studiul, publicat recent în jurnalul Obesity, arată că, după ce au consumat junk food, calitatea somnului profund al participanților s-a deteriorat, în comparație cu cei care au urmat o dietă mai sănătoasă.
Consumul de junk food poate reduce calitatea somnului: studiu
„Atât dieta proastă, cât și somnul prost cresc riscul apariției mai multor afecțiuni de sănătate publică”, a spus Jonathan Cedernaes, profesor asociat la Universitatea din Uppsala.
Un total de 15 bărbați tineri sănătoși cu greutate normală au participat la două sesiuni ale studiului. Participanții au fost mai întâi examinați pentru aspecte precum obiceiurile lor de somn, care trebuiau să fie normale și în intervalul recomandat de șapte până la nouă ore pe noapte.
Participanții au primit aleatoriu atât o dietă mai sănătoasă, cât și o dietă mai nesănătoasă. Cele două diete conțineau același număr de calorii, ajustate la cerinţele zilnice ale fiecărui individ. Printre altele, dieta mai nesănătoasă conținea un conținut mai mare de zahăr și grăsimi saturate și mai multe alimente procesate.
Fiecare dietă a fost consumată timp de o săptămână, în timp ce programele de somn, activități și mese ale participanților au fost monitorizate la nivel individual.
„Ceea ce am văzut a fost că participanții au dormit pentru aceeași perioadă de timp când au consumat cele două diete. Acesta a fost cazul atât în timp ce urmau dietele, cât și după ce au trecut la o altă dietă, identică”, a spus Cedernaes.
Cercetătorii au analizat activitatea cu unde lente, o măsură care poate reflecta cât de reparator este somnul profund.
„În mod intrigant, am văzut că somnul profund a prezentat mai puțină activitate cu unde lente atunci când participanții au mâncat mâncare de tip fast food, în comparație cu consumul de alimente mai sănătoase”, a spus Cedernaes.
Acest efect a durat până în a doua noapte, odată ce participanții au trecut la o dietă identică. În esență, dieta nesănătoasă a dus la un somn profund mai puțin adânc, a spus omul de știință.
Modificări similare în somn apar odată cu îmbătrânirea și în condiții precum insomnia, au spus cercetătorii. Se poate presupune, din perspectiva somnului, că ar trebui să se acorde o importanță mai mare dietei în astfel de condiții, au adăugat ei.