Conform ultimului studiu efectuat de oamenii de știință în legătură cu efectele alcoolului asupra organismului uman, concluziile sunt de-a dreptul șocante.
Cercetătorii au explicat de ce crește riscul de cancer, în urma consumului de alcool.
Mai mult, alcoolul distruge ADN-ul celulelor stem, potrivit studiului efectuat de Asociația Cercetării Cancerului din Marea Britanie și publicat recent în revista ”Nature”.
Studii anterioare au dezvăluit că alcoolul poate cauza cancer studiind celulele. Dar în acest studiu, cercetătorii s-au folosit de șoareci pentru a demonstra că expunerea prelungită la alcool duce la distrugere genetică permanentă, potrivit sciencedaily.com.
Oamenii de știință de la Laboratorul de Biologie moleculară din Cambridge au inoculat alcool diluat, cunoscut chimic ca etanol, șoarecilor. Apoi au studiat daunele genetice, folosindu-se de analiza cromozomială și de secvențierea ADN, cauzate de acetaldehidă, o substanță chimică nocivă eliberată atunci când organismul procesează alcoolul.
Ei au descoperit ca acetaldehida poate distruge ADN-ul din celulele stem ale sângelui, ceea ce duce la cromozomi rearanjați și modificarea permanentă a ADN-ului.
Este important să se înțeleagă modul în care structura de ADN din celulele stem este deteriorată, deoarece atunci când celulele stem sănătoase sunt ”virusate”, vor dezvolta cancer.
Aceste noi descoperiri ne ajută să înțelegem cum consumul de alcool crește riscul de a dezvolta 7 tipuri de cancer, inclusiv tipuri comune, cum ar fi cel mamar sau de colon.
Profesorul Ketan Patel, autorul principal al studiului și om de știintă, a declarat: „Unele tipuri de cancer se dezvoltă din cauza deteriorării ADN-ului din celulele stem. În timp ce în unele cazuri deteriorarea are loc natural, cercetările indică un adevăr înfricoșător: Deteriorarea începe să se producă atunci când omul consumă alcool regulat.”