Sari la conținut

Consumul acestui fruct popular ar putea reduce semnificativ riscul de demență

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Iubitorii de căpșuni se bucură de un răsfăț, deoarece o nouă cercetare de la o universitate susține că consumul de căpșuni în fiecare zi ar putea ajuta la reducerea riscului de demență pentru anumite persoane de vârstă mijlocie.

Treizeci de pacienți supraponderali care s-au plâns de tulburări cognitive ușoare au fost rugați să nu mai consume fructe de pădure, în afară de un pachet pe zi de pulbere suplimentară care a fost combinată cu apă și consumată la micul dejun, în timpul experimentului de 12 săptămâni.

Jumătate din participanți, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, au primit pudră cu echivalentul unei cani de căpșuni întregi, care este considerată dimensiunea unei porții standard, iar cealaltă jumătate a studiului a primit un placebo.

Apoi, cercetătorii au urmărit memoria pe termen lung, starea de spirit și sănătatea metabolică a participanților. Ei au descoperit că cei din grupul cu pudră de căpșuni au avut rezultate considerabil mai bune la un test de învățare cu liste de cuvinte și au avut mult mai puține simptome de depresie.

Robert Krikorian, profesor emerit la Facultatea de Medicină din cadrul Departamentului de Psihiatrie și Neuroștiință Comportamentală a Universității din Cincinnati, a studiat anterior efectele consumului de afine asupra sănătății.

El a spus: „Atât căpșunile, cât și afinele conțin antioxidanți numiți antociani, care au fost implicați într-o varietate de beneficii pentru sănătatea fructelor de pădure, cum ar fi îmbunătățirile metabolice și cognitive”.

Într-o declarație, el a adăugat: „Există date epidemiologice care sugerează că persoanele care consumă căpșuni sau afine în mod regulat au o rată mai lentă de declin cognitiv odată cu îmbătrânirea”.

Sursă foto: arhiva Doctorul zilei

Consumul acestui fruct popular ar putea reduce semnificativ riscul de demență

El a observat că căpșunile au elagitanine și acid elagic și au fost localizate în proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene, scrie Mirror.

Krikorian a spus că căpșunile din studiul său ar fi putut îmbunătăți funcția cognitivă prin reducerea inflamației din creier. El a explicat că: „Capacitățile executive încep să scadă la mijlocul vârstei și excesul de grăsime abdominală, ca în rezistența la insulină și obezitatea, va tinde să crească inflamația, inclusiv la nivelul creierului.

„Așadar, s-ar putea considera că eșantionul nostru de vârstă mijlocie, supraponderală și prediabetică a avut niveluri mai mari de inflamație, care au contribuit la o afectare cel puțin ușoară a abilităților executive. În consecință, efectele benefice pe care le-am observat ar putea fi legate de moderarea inflamației în grupul de căpșuni.”

Krikorian a spus că cercetarea în viitor ar trebui să aibă mai mulți participanți și diferite doze de căpșuni.

Universitatea a declarat că cercetarea sa a fost susținută de Comisia pentru căpșuni din California, cu finanțare și donație de pudre de căpșuni și placebo. Dar ei susțin că grupul nu a avut niciun rol în proiectarea studiului, colectarea și analiza datelor sau publicarea rezultatelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel