Din cuprinsul articolului
Consumul de cafea și ceai, benefic pentru ficat. Vești cât se poate de bune pentru dependenții de cofeină: consumul de cafea și ceai este asociat cu o sănătate mai bună a ficatului.
În cadrul unui studiu care a avut loc la Amsterdam, cercetătorii au analizat datele pentru mai mult de 2.400 de persoane care aveau cel puțin 45 de ani.
Participanții au completat un control de sănătate și un chestionar despre dieta lor și au raportat că nu consumă cafea, cantități moderate (mai puțin de trei căni pe zi) sau cantități mai mari (mai mult de trei căni), în fiecare zi.
Ceaiul a fost măsurat în funcție de tip: din plante, verde negru și consumul fie al niciunui, fie al niciunui.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut mai multă cafea și ceai au avut mai puțină rigiditate hepatică, ceea ce este legat de bolile hepatice și cancerul.
„Există destul de multe date epidemiologice, dar și experimentale care sugerează că cafeaua are beneficii asupra sănătății asupra creșterii enzimelor hepatice, hepatitei virale, NAFLD, cirozei și cancerului hepatic”, spune dr. Sarwa Darwish Murad, hepatolog la Centrul Medical al Universității Erasmus MC în Rotterdam și coautor al studiului.
„Dincolo de ficat, s-a demonstrat că cafeaua este invers asociată cu mortalitatea generală în populația generală. Mecanismul exact este necunoscut, dar se crede că cafeaua exercită efecte antioxidante. Am fost curioși să aflăm dacă consumul de cafea ar avea un efect similar. privind măsurătorile rigidității hepatice la indivizi fără boală hepatică cronică.”
Potrivit spitalului Johns Hopkins, bolile hepatice cronice și ciroza sunt principalele cauze de deces prin boală. Cea mai mare parte a cirozei este cauzată de consumul excesiv de alcool, dar dr. Louise J.M. Alferink, coautor al studiului, consideră că obiceiurile noastre de viață contribuie la deteriorarea ficatului nostru.
„În ultimele decenii, am deviat treptat către obiceiuri mai nesănătoase, inclusiv un stil de viață sedentar, scăderea activității fizice și consumul unei „diete fericite”,” spune Alferink în UPI.
Potrivit lui Alferink, alimentele nesănătoase, procesate, zaharurile artificiale și dietele lipsite de nutrienți provoacă nu numai obezitatea, dar favorizează boala ficatului gras non-alcoolic.
Termenul este folosit pentru o serie de probleme hepatice cu care sunt diagnosticați persoanele care consumă puțin alcool și apare deoarece în ficat este depozitată prea multă grăsime.
În momentul de față, medicii nu sunt în întregime siguri de ce oamenii dezvoltă boală hepatică grasă non-alcoolică, dar există și alte probleme de sănătate cu care a fost legată, inclusiv obezitatea, rezistența la insulină, glicemia crescută și nivelurile ridicate de grăsimi în sânge, raportează WebMD.
În cea mai extremă condiție, afecțiunea se poate dezvolta în ciroză, care este cicatricea ficatului, așa cum se întâmplă în aproximativ 20 la sută din cazuri, scrie Clinica Mayo.
O dietă sănătoasă și pierderea în greutate sunt opțiunile de tratament de bază. Cu toate acestea, acest studiu oferă o nouă armă posibilă pentru persoanele diagnosticate cu probleme hepatice, sub forma unei cești de cafea caldă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…