Categories: Ştiri sănătate

Consumul acestor alimente reduce riscul de demență, diabet de tip 2 și boli de inimă

Consumul unei diete antiinflamatorii cu cereale integrale, fructe și legume în locul unei diete inflamatorii axate pe carne roșie și procesată și pe alimente ultraprocesate, cum ar fi cerealele zaharoase, sucurile, cartofii prăjiți și înghețata, a redus riscul de demență cu 31%, potrivit unui nou studiu.

Acest beneficiu a fost valabil chiar și pentru persoanele cu diagnostice existente de afecțiuni cardiometabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale, a declarat Abigail Dove, autorul principal al studiului publicat luni în revista JAMA Network Open.

„Urmarea unei diete antiinflamatorii a fost legată de un risc mai scăzut de demență, chiar și în rândul persoanelor cu boli cardiometabolice care prezintă deja un risc ridicat de demență”, a declarat Dove, doctorand la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii de la Karolinska Institutet din Solna, Suedia, într-un comunicat de presă citat de CNN.

De fapt, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2, accident vascular cerebral sau boli de inimă și care au consumat cele mai multe alimente antiinflamatorii „au dezvoltat demență cu 2 ani mai târziu decât cei cu boli cardiometabolice și o dietă proinflamatorie”, a adăugat ea.

Scanările cerebrale ale celor care au urmat o dietă antiinflamatoare au arătat, de asemenea, niveluri semnificativ mai scăzute ale biomarkerilor cerebrali de neurodegenerare și leziuni vasculare, a spus Dove.

Chiar dacă studiul este observațional și nu poate arăta cauza și efectul, constatările reflectă cercetările existente care arată o legătură între inflamația alimentară și sănătatea creierului, a declarat, prin e-mail, Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și stilul de viață, care nu a fost implicat în studiu.

„Este foarte probabil ca o dietă de calitate superioară, mai puțin inflamatorie, să aibă un impact direct asupra mai multor căi legate de sănătatea creierului și neurocognitivă în timp”, a declarat Katz, fondatorul organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi.

Ce este o dietă antiinflamatoare?

Modul biologic exact în care alimentele influențează căile inflamatorii nu este încă pe deplin înțeles. Cu toate acestea, cercetătorii cred că dependența de alimentele zaharoase, ultraprocesate și abundența de grăsimi saturate din carnea roșie și carnea procesată, care este comună în dieta occidentală – împreună cu poluarea, fumul de țigară, radiațiile, materialele plastice și pesticidele – poate duce la activarea crescută a radicalilor liberi în organism.

Radicalii liberi sunt molecule cu electroni neîmperecheați. Impulsionate să caute o pereche, acestea jefuiesc alte celule de electronii lor, provocând daune celulare care pot contribui la boala Alzheimer și la alte tipuri de demențe și boli cronice.

În plus, cercetătorii cred că alimentele foarte procesate și grase pot declanșa, de asemenea, niveluri mai ridicate ale altor biomarkeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactivă, interleukina 6 și factorul de necroză tumorală α.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu din noiembrie 2020 a constatat că persoanele care au consumat niveluri mai ridicate de carne roșie și carne procesată, cum ar fi șunca și cârnații, precum și alimente zaharoase și ultraprocesate au avut un risc cu 28% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 46% mai mare de boli de inimă. Doar o creștere cu 10% a acestor alimente a fost asociată semnificativ cu un risc cu 14% mai mare de deces din toate cauzele, potrivit unui studiu din februarie 2019.

Există o modalitate de a riposta: Cercetările au sugerat că elementele antiinflamatorii precum vitaminele, carotenoidele și flavonoidele din alimente precum fructele și legumele pot neutraliza radicalii liberi și alți markeri inflamatori și pot reduce stresul asupra organismului, potrivit Clinicii Mayo.

Creiere mai bune cu alimente antiinflamatoare

Noul studiu a analizat modelele alimentare a peste 84 000 de adulți fără demență, cu vârsta mai mare de 60 de ani, cu un diagnostic de diabet de tip 2 și/sau boli de inimă sau accident vascular cerebral, care făceau parte din UK Biobank, un studiu longitudinal care include participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor.

Fiecare persoană a fost întrebată de cinci ori despre consumul a 206 alimente și 32 de băuturi care au fost împărțite în niveluri de nutrienți inflamatori și antiinflamatori. Dosarele medicale au fost examinate în următorii 15 ani pentru a descoperi dacă există vreo asociere între consumul celor mai mici și al celor mai mari cantități de alimente inflamatorii și diagnosticul de demență. În plus, aproape 9 000 dintre participanți au fost supuși, de asemenea, unor scanări ale creierului prin imagistică prin rezonanță magnetică sau IRM.

Scanările au constatat că persoanele cu boli cardiometabolice care au consumat cele mai multe alimente antiinflamatoare au avut un volum mai mare de materie cenușie – indicând mai puțină neurodegenerare – și intensități mai mici ale materiei albe, care sunt semne de leziuni vasculare în creier, comparativ cu persoanele care au consumat o dietă inflamatorie.

Deși trebuie efectuate mai multe cercetări, în general, „semnalul este clar deasupra zgomotului de fond”, a spus Katz.

„Chiar și după ce cineva se confruntă cu o afecțiune cronică, cardiometabolică, adoptarea unei diete de calitate superioară pare să ofere o anumită protecție creierului, reducând și întârziind semnele de degradare atât funcționale, cât și anatomice”.

 

 

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

26 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

56 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: