Consumul acestei vitamine reduce riscul de deteriorare la persoanele în vârstă

Consumul acestei vitamine reduce riscul de deteriorare la persoanele în vârstă

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM) și CIBER de Epidemiologie și Sănătate Publică (Ciberesp) dezvăluie că consumul de zinc prin dietă este asociat cu un risc mai scăzut de deteriorare a funcției fizice și sindrom de fragilitate la persoanele în vârstă.

Consumul acestei vitamine reduce riscul de deteriorare la persoanele în vârstă

Studiul  a fost efectuat pe un eşantion de 2.963 de adulți cu vârsta peste 65 de ani din Spania.

Potrivit EFE, citat de RADOR,  cercetătorii au descoperit că un aport „adecvat și suficient” de zinc printr-o dietă sănătoasă ar putea preveni deteriorarea fizică și progresia spre fragilitate, contribuind la îmbătrânirea sănătoasă, după cum se rezumă UAM într-o notă.

Surse de zinc

Crustaceele, carnea de vacă, şi alte tipuri de carne roşie sunt bogate de zinc. Nucile şi legumele sunt surse vegetale relativ bune.

Zincul din produsele pe bază de cereale integrale şi din proteine vegetale este mai puţin biodisponibil din cauza cantităţii lor mari de acid fitic, compus care inhibă absorbţia zincului.

Acţiunea enzimatică a drojdiei folosită la fabricarea pâinii reduce nivelul de acid fitic. În consecinţă, pâinea integrală crescută conţine mai mult zinc biodisponibil decât pâinea integrală ne-crescută.

Doza medie zilnică de zinc alimentar este 9 mg / zi pentru femeile adulte şi 13 mg / zi pentru bărbaţii adulţi.

Exemple de alimentele care conțin zinc:

  • alimente bogate în proteină de origine animală, precum carnea roșie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui; 80 de grame de carne de vită conțin 9 miligrame de zinc;
  • produse lactate și ouă ;100 de grame de iaurt conțin 3 miligrame de zinc;
  • legume: broccoli, sfecla roșie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varză, morcovi, varză de Bruxelles, salată verde, dovleac, spanac, roșii; o porție de 100 de grame de broccoli fiert conține 4 miligrame de zinc.
  • fructe proaspete: ananas, mango, căpșuni, portocale, banane, caise; 100 de grame de portocale conțin 2 miligrame de zinc.
  • fructe oleaginoase: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci; o porție de 100 de grame de migdale conține 3 miligrame de zinc.
  • peste și fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii; o porție de 100 de grame de ton conține 8 miligrame de zinc.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

3 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

33 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: