Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra riscului de leziuni renale acute. Ei au descoperit că orice cantitate de cafea reduce riscul de leziuni renale acute, dar că 2-3 căni pe zi este cea mai potrivită cantitate.
Cafeaua conține mulți compuși benefici pentru sănătate, inclusiv cofeină, diterpene și acid clorogenic.
Studiile arată că consumul obișnuit de cafea este legat de prevenirea afecțiunilor cronice și degenerative, inclusiv cancerul, tulburările cardiovasculare, diabetul și boala Parkinson.
Cofeina, compusul cel mai frecvent studiat din cafea, exercită efecte pozitive asupra funcției renale, iar consumul zilnic de cafea este legat de un risc mai scăzut de boală cronică de rinichi.
Deși alți compuși din cafea sunt mai puțin studiați, compuși precum acidul clorogenic și trigonelina sunt cunoscuți că reduc inflamația generalizată și stresul oxidativ.
A ști mai multe despre modul în care consumul de cafea afectează incidența altor afecțiuni legate de rinichi ar putea ajuta factorii de decizie să ia măsuri pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta boli renale progresive.
Recent, cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra leziunii renale acute (AKI), atunci când rinichii își pierd brusc întreaga funcție sau parțial.
AKI reprezintă o problemă de sănătate publică, cu aproximativ 0,25% din populația generală care se confruntă cu AKI, care crește la 18% în rândul persoanelor care sunt spitalizate anual.
Din analiza lor, cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de cafea este legat de un risc mai scăzut de incident AKI.
Studiul a fost publicat în Kidney International Reports.
Cea mai benefică cantitate de cafea de consumat
Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 14.207 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din studiul privind riscul de ateroscleroză în comunități (ARIC).
Cercetătorii au evaluat consumul de cafea al participanților în timpul primei vizite prin intermediul unui chestionar privind frecvența alimentelor. În total, au găsit:
- 27% nu au băut niciodată cafea
- 14% au băut mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi
- 19% au băut 1 cană pe zi
- 23% au băut 2-3 căni pe zi
- 17% au băut mai mult de 3 căni pe zi
Pentru a defini leziunea renală acută, cercetătorii au analizat ratele de spitalizare, inclusiv un cod al Clasificării Internaționale a Bolilor care urmărești AKI pe o perioadă medie de 24 de ani. Ei au remarcat 1.694 de cazuri de incidente AKI în timpul perioadei de urmărire.
După ajustarea factorilor demografici, ei au descoperit că persoanele care consumau orice cantitate de cafea aveau un risc cu 11% mai mic de a dezvolta AKI în comparație cu persoanele care nu consumau deloc.
Cercetătorii au remarcat în continuare o relație dependentă de doză între AKI și consumul de cafea, cei care consumă 2-3 căni de cafea pe zi experimentând cea mai substanțială reducere a riscului.