Categories: Ştiri sănătate

Consumi brânză în mod excesiv? Care sunt riscurile la care te supui: Poate crește potențial apariția anumitor tipuri de cancer

Consumi brânză în mod excesiv? Unul dintre alimentele pe care mulți dintre noi le consumăm aproape exclusiv este brânza. Având în vedere cantitatea semnificativă de grăsimi pe care o conține, aceasta poate avea beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Toate acestea necesită prudență, deoarece vin cu anumite riscuri.

Există nenumărate sortimente, care pot face deliciul oricărei persoane, cu gusturi oricât de rafinate. Acest aliment este extrem de versatil, iar gustul este unul extraordinar, așa că de multe ori brânza completează aproape orice fel de mâncare.

Cu toate acestea, foarte puțină lume știe că există o serie de riscuri la care ne putem supune atunci când consumăm brânză în mod excesiv, dat fiind că acestea pot avea un impact negativ asupra organismului.

„Aceste efecte pot fi declanșate de factori precum conținutul ridicat de grăsimi al brânzei, compoziția hormonală a produselor lactate, potențialul răspuns inflamator la grăsimile saturate și riscul de contaminare bacteriană în anumite soiuri de brânză. Este important să menținem o dietă echilibrată și variată, pentru a atenua aceste riscuri și pentru a promova sănătatea și bunăstarea generală.”, spun specialiștii, potrivit EatThis.

5 riscurile la care te expui dacă mănânci brânză în mod excesiv:

1. Poate încetini digestia

„Consumul unor cantități excesive de brânză poate duce, potențial, la constipație”, spune Sabat, specialist.

„Brânza este bogată în grăsimi și săracă în fibre, ceea ce poate încetini digestia și face mai dificilă trecerea scaunului prin intestine. Acest lucru poate duce la mișcări intestinale rare și la dificultăți în eliminarea deșeurilor. Pe termen scurt, consumul unor cantități mari de brânză poate provoca imediat disconfort și balonare, în timp ce consumul excesiv pe termen lung poate duce la constipație cronică”, explică Sabat.

2. Inflamații

„Consumul de cazeină, o proteină care se găsește în lapte și o componentă majoră a brânzei, poate duce la diverse efecte secundare și probleme de sănătate. Un efect secundar semnificativ legat de consumul de cazeină este inflamația”, spune Sabat.

„La unele persoane, cazeina poate declanșa inflamația din organism. Acest răspuns inflamator se poate manifesta printr-o gamă largă de simptome, inclusiv probleme digestive, probleme ale pielii, disconfort respirator și chiar dureri articulare. Pentru persoanele care au o adevărată alergie sau sensibilitate la cazeină, sistemul imunitar recunoaște cazeina ca pe o amenințare și eliberează mediatori inflamatori, ceea ce duce la reacții adverse”, detaliază ea.

3. Arsuri la stomac

„Brânza este o sursă bogată de grăsimi și poate declanșa arsuri la stomac la persoanele sensibile. Atunci când este consumată în exces, conținutul ridicat de grăsimi poate relaxa sfincterul esofagian inferior (LES), un mușchi care, în mod normal, împiedică acidul gastric să se întoarcă în esofag. Acest lucru poate duce la o senzație de arsură în piept și în gât. În timp, arsurile cronice la stomac pot deteriora mucoasa esofagiană și pot duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian”, a mai explicat aceasta.

4. Fasvorizează acneea

Acneea este un subiect controversat, care apare din diferite motive, precum calitatea dietei, hormonii, vârsta, genetica, practicile de igienă, produsele cosmetice și mediul înconjurător. Conform ghidurilor clinice publicate de Academia Americană de Dermatologie (AAD), atunci când vine vorba de dietă, dovezile emergente sugerează că alimentele cu indice glicemic ridicat și modelele dietetice pot fi legate de acnee.”, spun specialiștii.

„Deși nu toată lumea este afectată, unii indivizi pot prezenta erupții cutanate sau o înrăutățire a acneei ca urmare a consumului de cantități excesive de brânză. Acest lucru ar putea fi atribuit hormonilor prezenți în lapte, care poate stimula producția de sebum și poate contribui la înfundarea porilor. În plus, brânza este bogată în grăsimi saturate, care pot favoriza inflamația în organism și pot agrava afecțiunile cutanate existente”, explică specialiștii.

5. Poate crește riscul de cancer

„Consumul excesiv de brânză, în special de soiuri bogate în grăsimi, poate crește potențial riscul anumitor tipuri de cancer”, spune Sabat. „Brânza conține grăsimi saturate, care au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal. Mai mult, unele studii sugerează o corelație între consumul de produse lactate, inclusiv de brânză, și un risc crescut de cancer de prostată și de sân”, adaugă ea.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: