Din cuprinsul articolului
Începând cu luna februarie, medicii de famlie sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, dacă CNAS nu va crește tarifele actuale de decontare. Ce înseamnă acest lucru pentru pacienți? Pacienții vor putea beneficia în continuare de servicii medicale, însă contra-cost.
În București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește, a anunțat luni, într-o conferință de presă, Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov potrivit HotNews.
„Jumătate din medicii de familie din București și Ilfov au în acest moment ca prima opțiune încetarea contractelor la 1 februarie, dacă nu se revine la valoarea punctelor care au fost. Pot să vă spun că deja au fost câteva proteste în țară și vor mai urma.
Au fost de dimineață, în Timișoara, urmează, dacă nu mă înșel, mâine în Târgu Mureș, apoi în Sibiu și în Dâmbovița.
Dacă noi nu semnăm acest contract de la 1 februarie nu mai putem să acordăm absolut nimic, rețete, bilete de trimitere, concedii, ceea ce este nevoie în contract cu Casa de Asigurări. Putem să consultăm, dar cu plată”, a declarat Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, spune că o eventuală decizie de a oferi servicii medicale contra cost va fi discutată și luată la nivel național. În acest moment, medicii nu exclud această variantă, cu toate că, spun ei, nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.
Și medicii specialiști din ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori propuse de Casă, ceea ce înseamnă că nici ei nu ar mai putea acorda servcii medicale decontate, spune Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.
Medicii de ambulator au amenințat, vineri, cu închiderea cabinetelor care oferă consultații medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu plecarea către marile lanțuri de clinici private. Ei afirmă că nu vor mai putea să susțină, în acest an, funcționarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anunțat că le va deconta în 2024 – doar 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.
În medie, un serviciu medical este plătit cu 3-5-7 puncte, ceea ce înseamnă că medicii vor acorda servicii decontate cu doar 10, 15 sau 20 de lei. Sumele sunt în scădere față de anul trecut. De remarcat însă că un medic poate factura la CNAS mai multe servicii în cadrul unei consultații.
Membri ai Patronatului Medicilor de Familie Timiș, doctorii picheteaza sediul CJAS pentru a lupta împotriva unei nedreptăți, anunță Opinia Timișoarei.
Medicii de familie sunt nemulțumiți că de la 1 febrarie se diminuează punctul alocat pe consultație, se elimina sporul rural și dispare și sporul pentru medicii primari.
”Se confirmă reducerea cu 30-40 la sută a veniturilor cabinetelor medicale de medicină de familie și ambulatoriul de specialitate… sigur că a trebuit să luăm atitudine. Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să între în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezistă în situația în care numărul de pacienți va crește consistent„, spune medicul Mihai Iacob, președintele Societății Medicilor de Familie și Vicepreședinte al Colegiului Medicilor Timiș.
Medicii de familie și din ambulatoriu așteaptă să fie chemați la negocieri.
”Nu vor mai există medici de familie, noi suntem 10.000, cu asistente 20.000, România nu va mai avea asistență medicală…Vor există România săracă și România bogată. România bogată va putea merge în privat, România săracă va muri. Asta e realitatea. Cei de la guvern vor să ne întoarcă la veniturile din 2018, dar noi suntem în 2024 când toate au crescut„, spune medicul Koussini Alina președinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiș.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns, luni, într-o conferință de presă, întrebat în legătură cu soluțiile pentru creșterea finanțării pentru medicina de familie și cea de ambulator, că
„Eu sunt la Ministerul Sănătății, negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o astfel de soluție, de rectificare bugetară.”
Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe medicii de familie și pe cei de ambulator „să participe cu bună credință la negocierile cu CNAS”.
Tarifele propuse de CNAS sunt mai mici decât cele de anul trecut, iar medicii de familie și cei de ambulator amenință că nu vor mai semna contract cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie, ceea ce ar putea însemna că nu vor mai acorda consultații decontate începând de luna viitoare, ci contra cost.
„Fondurile sunt limitate și trebuie distribuite uniform, dar se poartă discuții cu Ministerul Finanțelor pentru identificarea de metode de reîntregire a bugetului medicilor de familie, a explicat președintele interimar al CNAS”, Cristian Celea pentru Rador.
Apelul și explicațiile au venit în urma protestelor declanșate prin țară, după ce a fost pus în transparență publică un proiect al contractului-cadru ce prevede scăderea valorii punctului pentru consultații și pentru pacienții de pe liste.
Între timp și Colegiul Medicilor a cerut retragerea acest tip de contract-cadru, iar Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor, care se solidarizează cu Societatea Națională de Medicină a Familiei, a atras atenția că scăderea bugetului cabinetelor de medicină de familie și din ambulatoriu va genera un aflux mai mare de pacienți către serviciile de urgență, unde deja sunt cozi mari în județe.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…