Din cuprinsul articolului
Constipația, oboseala accentuată inexplicabilă, pielea aspră, semne care trebuie să ne sperie!
A crescut numărul persoanelor cu boli de tiroidă! Care sunt cauzele, dar și simptomele care ar trebui să ne sperie?
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a lansat miercuri cea de-a treia ediţie a campaniei „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene”, prin care se doreşte creşterea gradului de conştientizare a acestor afecţiuni şi de accentuare a importanţei tratamentelor pentru controlul simptomelor tiroiditelor autoimune.
Totodată, campania naţională are şi scopul de a mări gradul de diagnostic şi de a îmbunătăţi aderenţa la tratament.
Campania ”Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene” îşi propune să ajute la diagnosticarea afecţiunilor prin: comunicarea simptomelor afecţiunilor tiroidiene astfel încât, pe de o parte, românii să ştie când este momentul să meargă la medic pentru consultaţii endocrinologice, să încurajeze medicii de familie să includă analizele tiroidiene de sânge (care sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienţii pe care îi au în grijă şi să convingă pacienţii care sunt sub tratament să nu renunţe la acesta şi, dacă apar efecte adverse, să le raporteze medicului curant, pentru a-şi revizui planul de tratament (dozajul).
Preşedintele Asociaţiei, Rozalina Lăpădatu, a afirmat că pacienţii au tendinţa de a renunţa la monitorizarea medicală şi la tratament câteodată, acest lucru fiind foarte riscant.
„Foarte important este să respectăm intervalul acela la care ne spune medicul să revenim la control. Simptomele pot fi recunoscute de către pacienţi şi se pot duce la medicul de familie să facă analizele de bază unde există acel pachet. (…) Aş vrea să încurajez pacienţii să aibă încredere în medici să meargă să le spună ce li se întâmplă, pentru că medicul este partenerul pacientului într-o astfel de afecţiune. (…) A treia ediţie a campaniei vine cu informaţii noi, continuăm cu informaţiile despre simptome şi diagnostic. Considerăm că sunt baza discuţiei despre afecţiunile tiroidiene, venim cu informaţii noi şi despre contextul tiroidian, bolile autoimune”, a afirmat Lăpădatu.
„Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic. (…) Am cifre din 2016 când s-au înregistrat în România 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de două ori mai mult decât în anul 2010. (…) Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie”, a spus ea.
Potrivit acesteia, 86% dintre pacienţii diagnosticaţi cu hipotiroidie în România sunt femei.
„Care sunt simptomele care ar trebuie să ne sperie? În cazul în care vorbim de hipotiroidie cele mai importante ar fi oboseala cronică neexplicată, creşterea în greutate, edemul, pielea aspră, căderea părului, modificări ale funcţiei cardiace sau digestive – respectiv tahicardia, constipaţia, o stare generală de dispoziţie depresivă. În cazul hipertiroidiei, simptomele sunt exact pe dos: pacientul este nervos, este agitat, vorbeşte mult, vorbeşte repede, are fugă de idei, nu se odihneşte suficient în sensul că nu doarme şi cu toate acestea a doua zi el este vioi chiar dacă nu a dormit, oricât ar mânca slăbeşte, tremură, are palpitaţii din cauza tahicardiei, pielea este transpirată de obicei”, a explicat Păun.
Campania care se va derula pe tot parcursul acestui an se desfăşoară în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…