Categories: Ştiri sănătate

Constipația călătorului. Tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune. Cauze și tratament

Constipația călătorului este o afecțiune care se manifestă, adesea, în timpul vacanțelor. Aceasta apare în urma schimbării stilului de viață, a alimentației, a fusului orar și a timpului îndelungat petrecut în mașină și avion. 

Această manifestare poate provoca simptome neplăcute și disconfort, motiv pentru care este esențial să știi cum o poți preveni sau trata în timp util.

Spre deosebire de constipația obișnuită, aceasta se manifestă numai în timpul călătoriilor, atunci când persoanele nu sunt obișnuite cu noul mediu.

Cum poți combate constipația călătorului?

Lygia Alexandrescu, nutriționist, explică pentru Antena 3 cum putem combate aceste simptome neplăcute și, de asemenea, ce putem face pentru a ameliora afecțiunea.

O dieta potrivita

Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre, care de gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.

Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei de grau, si constituie una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 3 g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte recomandat.

Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 zile scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea.

Hidratarea corespunzatoare 

Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele. Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masă”, recomandă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Evitați supozitoarele

Deși supozitoarele sunt adesea utilizate în tratarea constipației, nutriționistul recomandă ca utilizarea acestora să fie limitată. Folosirea regulată a anumitor formule poate da dependență, motiv pentru care este important să încerci și alte metode.

„Folosirea limitata a supozitoarelor si a clismelor Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena. Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun. Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesară”, adaugă nutriționistul.

 

Recent Posts

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

52 de secunde ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

31 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Citeste si: