Sari la conținut

Constatări îngrijorătoare: Aceste alimente cresc semnificativ riscul de demență prematură

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

Constatări îngrijorătoare: Aceste alimente cresc semnificativ riscul de demență prematură! Constatări îngrijorătoare ale unui nou studiu de amploare. Care sunt cele mai agravante alimente pentru sănătatea creierului? Cu cât cresc ele riscul de demență.

O dietă bogată în alimente ultraprocesate nu este rea doar pentru inimă și siluetă. De asemenea, ea poate afecta grav sănătatea creierului, deschizând calea pentru apariția timpurie a demenței, avertizează oamenii de știință din China.

Oamenii de știință au urmărit peste 70.000 de adulți de vârstă mijlocie timp de un deceniu, examinând efectele potențiale ale alimentelor ultraprocesate asupra sănătății creierului. După cum au constatat, cei care au consumat cele mai mari cantități au avut cu 43% mai multe șanse de a dezvolta demență, în comparație cu cei care au consumat cele mai mici cantități, potrivit pronews.gr.

Adepții lor avizi consumau zilnic aproape 800 de grame. Cele mai mici cantități erau de aproape un sfert (225 de grame).

Potrivit Fundației Inimii și a Accidentului Vascular Cerebral , din Canada, alimentele ultraprocesate sunt cele care au fost mult alterate față de starea lor inițială, deoarece au fost supuse unor prelucrări multiple și au adăugat:

Zahăr
Liparon
Sare
Aditivi chimici
Conservanți și/sau
Coloranți artificiali
În plus, acestea sunt sărace în proteine, fibre și alte componente esențiale benefice. Câteva exemple de alimente foarte procesate sunt:

Băuturi răcoritoare cu zahăr
Chipsuri și alte gustări corespunzătoare
Dulciuri cu zahăr
Înghețatele
Cerealele albe pentru micul dejun cu mult zahăr și sare
Supele ambalate
Cartofii prăjiți
Puiul prăjit
Cârnați
Hamburgerii etc.
Noul studiu
Noul studiu a fost publicat în revista medicală Neurology . Oamenii de știință au analizat date de la 72.083 de voluntari. Toți aceștia aveau vârsta de 55 de ani sau mai mult la începutul studiului. Nici unul nu avea demență inițial.

Zece ani mai târziu, 518 dintre voluntari au dezvoltat demență. De la ei:

287 au dezvoltat boala Alzheimer
119 au dezvoltat demență vasculară
Restul au avut alte tipuri de demență
Oamenii de știință au analizat posibila corelație a dietei lor cu sănătatea creierului, concentrându-se pe alimentele foarte procesate. După cum au constatat, la fiecare creștere cu 10% a consumului acestora, a existat o creștere a : 25% din riscul general de demență, 14% risc de boală Alzheimer, 28% riscul de demență vasculară.

Vestea bună este că voluntarii care au redus între timp consumul de alimente ultraprocesate și-au îmbunătățit semnificativ sănătatea creierului. De fapt, înlocuirea a 10% din ceea ce au mâncat cu alimente mai sănătoase le-a redus riscul de demență cu 19%.

Cele mai sănătoase alegeri pe care le-au făcut au fost, de exemplu, fructele și legumele proaspete, leguminoasele, laptele, cerealele neprocesate pentru micul dejun fără adaos de zahăr etc.

” Micile schimbări alimentare pot aduce beneficii mari ,” a declarat cercetătorul principal, Dr. Huiping Li , de la Universitatea de Medicină din Tianjin. ” O schimbare importantă este de a crește consumul de alimente neprocesate sau minim procesate și de a reduce cel de alimente supraprocesate .”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel