Din cuprinsul articolului
Celebru neurochirurg român care a revoluționat medicina. La doar 42 de ani, neurochirurgul Constantin Tuleașcă este recunoscut, în lumea științifică medicală, drept omul care a învins durerea.
Nevralgia de trigemen este durerea considerată de cea mai mare intensitate, din zona feței. Românul care de mai bine de 10 ani lucrează în cel mai mare spital universitar din Elveția, a găsit o cale de a scăpa de ea, fără a folosi bisturiul.
A plecat în Elveția la câteva luni după ce a terminat Facultatea de Medicină și, deși locuiește la Laussane de 16 ani deja,un oraș în care a ajuns ascultându-și intuiția și unde profesează în cel mai mare spital universitar, celebrul neurochirurg își dorește să revină în România, cât mai des posibil.
Academia Naţională de Medicină din Franţa l-a premiat de doua ori: prima dată, în anul 2016 pentru contribuţia remarcabilă în lupta împotriva durerii și recent, pentru tratarea unor malformații ale creierului, cu ajutorul radiochirurgiei viitorului, Gamma Knife. A devenit astfel primul şi singurul medic român din istorie onorat cu aceste distincţii.
Celebru neurochirurg român: Rugăciunea și smerenia sunt cele mai simple căi de refacere a celulei nervoase
Reputatul medic a explicat că, deși poate părea surprinzător, rugăciunea și smerenia sunt cele mai simple căi de refacere a celulei nervoase.
„O să vă dau un răspuns total nonconformist și repetitiv: rugăciunea. N-am altul. Și smerenia, aș spune eu. Smerenia, în sensul ei cel mai pur și cel mai bun. Înțelegerea faptului că nu suntem singuri și, chiar dacă suntem unici, că fiecare suntem unici în felul nostru, avem o forță care ne dirijează. O putem numi cum vrem noi.
Și, ca să dau un răspuns amuzant, Nicolae Botgros sau un alt cântăreț de muzică populară din zona fiecăruia, în funcție de cum se simte. O întoarcere la patrimoniul originar, de unde am venit. La mine e Nicolae Botgros, că e aproape de Iași.
Regenerarea celulei nervoase la mine trece prin rugăciune și Nicolae Botgros. Pot funcționa împreună în aceeași dimineață, fără probleme. Spun foarte multe rugăciuni, dar, în general, spun de câte ori pot Doamne ajută, dimineața.
Dimineața, când ies din casă, până ajung la mașină, cred că spun „Doamne ajută” cinci minute încontinuu, pentru că încerc să mă conectez la altceva decât mașina sau telefonul meu. Și după aia, simt că sunt altfel”, a spus dr. Tuleașcă, interviu acordat Televiziunii Române.
Constantin Tuleașcă: „În fața bolii nu avem decât credința”
Constantin Tuleașcă își găsește liniștea în bisericile din Bucovina și spune că simte „darul Providenței” în fiecare dimineață.
„Darul Providenței îl simt în fiecare dimineață, mă gândesc că sunt viu, plec spre spital. Când plec dimineața îmi spun că am primit în dar încă o zi.
În privința operațiilor, am simțit mâna providenței în fiecare zi, pentru că nu există operație simplă. Și operațiile pe care le facem non-stop, regulat, pot să se termine prost.
În fața bolii nu avem decât credința”, a mai adăugat medicul Constantin Tuleașcă.