Marele profesor neurolog Constatin Dulcan ne explică importanța cuvintelor atunci când suntem bolnavi. Atunci când avem o atitudine pozitivă reușim să ne vindecăm mai repede, să facem față mai ușor unui diagnostic. Pe când, la pol opus, o gândire negativistă nu face decât să agraveze situația.
„Putem să comunicăm o veste proastă în foarte multe maniere. Poți să fii tu însuți foarte speriat și să comunici, iar reacția ta să fie receptată în aceeași manieră, sau poți să comunici într-o stare afectivă liniștită.
Nu cred că putem să spunem tot ce vrem lumii. Există lucruri pe care nu le putem comunica pentru că ar face rău. (…) De ce să îi spui unui om că moare? De ce să îi spui că nu are nicio șansă? A fost un om în istoria religiei care s-a numit Iisus, și în momentul în care el vindeca, celălalt îl lăuda, și în modestia lui a spus ”nu eu, ci credința ta te-a vindecat”.
Știți ce facem noi când le spunem oamenilor că nu au nicio șansă să se vindece? Îi blocăm sistemul imunitar. Noi ne naștem cu toate posibilitățile de boală, dar și de apărare. Vreau să nuanțăm. Nu înseamnă că nu trebuie să îi spui nimic acelui om, dar trebuie să folosim acei termeni prin care omului aceluia nu îi facem rău.
O boală o vindeci în funcție de starea ta psihică.
O boală o vindeci în funcție de starea ta psihică. Dacă tu nu reușești să ieși din reacția de depresie, de anxietate, de frică, atunci ai puține șanse să te vindeci. Eu îi vedeam pe pacienții mei din secție cu același accident vascular. Unul era optimist, avea încredere, și se vindeca mult mai repede.”, a declarat Constantin Dulcan, într-un interviu la Etno Tv.