Din cuprinsul articolului
Neurologul Dumitru Constantin Dulcan atrage atenția asupra evenimentelor din jurul nostru care ne destabilizează și ne îmbolnăvesc.
În cadrul unui interviu pentru publicația Desteptarea, marele profesor a explicat ce este autovindecare, cum putem gestiona emoțiile negative, ce este rugăciunea și cum ne putem vindeca cu autosugestie.
„Boala pleacă din minte și se vindecă prin minte”
„Pentru a te vindeca, este important ca în primul rând să ai convingerea că acest lucru este posibil. Rezultatul oricărei acțiuni care include sau implică îndoiala este eșecul.
Dacă te duci, de pildă, la un oficiu să îți semneze o solicitare și te îndoiești că acea persoană va face asta sau este ocupată, este ca și cum îți percepe chimia și te refuză.
Trebuie să mergi cu convingerea că sigur îți va rezolva problema, iar persoana respectivă sigur nu mai are curaj să te refuze și semnează. Acest lucru se aplică și când e vorba de sănătate. Uite și un exemplu: dacă ești bolnav, dacă ai durerea cea mai puternică, orice stare – de durere, de bucurie, de mânie, furie, iubire etc. –, totul are o chimie.
Chiar dacă ești bolnav și tu îi dai creierului ideea „EU SUNT SĂNĂTOS”, atunci chimia cuvintelor tale de sănătate au o frecvență înaltă și o semnificație pozitivă și starea ta de boală, insistând cu mintea pe ea, doar SĂNĂTOS, SĂNĂTOS, SĂNĂTOS, pur și simplu chimia binelui, a sănătății, învinge chimia negativă a bolii. Asta este o realitate pe care eu am experimentat-o de n ori.
La un moment dat făceam pe un câmp niște exerciții de gimnastică, de tipul Qigong și fiind îmbrăcat subțire, am răcit. Ce am făcut? Pur și simplu am stat o zi și m-am concentrat doar pe ideea aceasta, iar a doua zi nu mai aveam nimic. Astfel, am și experimentat-o. Dar nu sunt singurul din literatură. Sunt oameni inițiați în probleme de spiritualitate care au și scris despre lucrul acesta pe care eu l-am experimentat.
Rămânând pe aceeași idee, la un moment dat învingi boala și pur și simplu te însănătoșești foarte rapid. Asta înseamnă că ai o motivare și gândire pozitivă, aceasta fiind cheia autovindecării. Orice s-ar întâmpla, orice ai avea, tu să rămâi pe gândul: „Sunt bine, sunt sănătos”, și să spui asta în repetate rânduri, până când corpul își ia această idee.
Vă dau un exemplu. Într-un sat în care nu era niciun cadru medical cineva s-a îmbolnăvit. La un moment s-a recurs la un un psiholog, dar cum acesta nu prescrie rețete, întrebat de către un tânăr totuși ce ar putea să facă, acesta a răspuns: „Gândește-te tot timpul, cât stai în patul acesta, cum erai tu când alergai. Practicând meseria de poștaș, să îți închipui că alergi, că te duci și duci tolba la oameni, cu scrisorile, corespondența. Și, la un moment dat, vei vedea că vei fi din nou sănătos”. Și într-adevăr, în câteva zile acel om nu mai avea nimic. Dacă la boală începi să te vaiți: „Aoleu, da de ce eu, de ce așa?”, nu îți rezolvi nicidecum problema. Păi tu nu ești decât unul din lumea aceasta; dacă nu ești tu, este altul și cineva tot este. Dar ideea este nu să te vaiți sau să te lamentezi, pentru că tu atunci vei avea chimia bolii. Tu trebuie să schimbi chimia, schimbând gândul. Schimbând gândul, ți-ai schimbat starea.
Gândul înseamnă sănătate sau boală, cu fiecare clipă în care gândim. Gândurile le dăm pentru sănătate, fericire sau boală și moarte. Este foarte important ca în permanență noi să avem o gândire pozitivă, nu negativă.
Ce înseamnă gândirea pozitivă?
Este o gândire care are o frecvență înaltă; cuvintele au energie și energia înseamnă frecvență. Asta înseamnă iubirea, iertarea, cele două imperative pe care le-a inclus Iisus. Iertarea, bucuria, fericirea, pacea, liniștea, acceptarea semenilor noștri, starea de bine pe care să ți-o impui mereu în minte și nu ura împotriva acestora. Orice ți s-ar întâmpla, să nu îți permiți să fii furios, deoarece dacă îți prelungești prin nervi starea de nefericire și nemulțumire, aceasta se menține, menții chimia stării în ea. Deci, iată cât de multe lucruri ne pot permite să ne vindecăm și să blocăm dezvoltarea bolii.
Dincolo de medicină, de medicație, consultul medical și toate celelalte, acum noi discutăm ceea ce depinde de fiecare până când ajunge la medic”.