Din cuprinsul articolului
Consiliul miniştrilor europeni din domeniul sănătăţii, muncii şi politicilor sociale s-a reunit luni la Bruxelles pentru a adopta o poziţie comună în legătură cu politicile fiscale pentru 2023 şi 2024.
Decizia are loc în condiţiile în care Comisia Europeană a anunţat că de anul viitor va reveni la normele anterioare pandemiei şi crizei din energie.
Măsurile propuse Consiliului de către Comisia Europeană arată că în 2024 statele membre ar trebui să revină la politicile fiscale anterioare, pentru că pandemia a trecut, prețurile la energie au scăzut și au o oarecare stabilitate, iar economia europeană a intrat în 2023 pe un trend mai bun decât previziunile din toamnă.
Comisia anunța că la sfârșitul anului 2023 va elimina clauza derogatorie generală din Pactul de stabilitate și de creștere, clauza adoptată în 2020 pentru a face față crizei, și va reveni la cadrul de bună guvernanță.
Avertisment pentru statele membre ale UE
Acest lucru înseamnă că în 2024 politicile bugetare ale statelor membre trebuie să asigure sustenabilitatea datoriei pe termen mediu și să promoveze creșterea durabilă. Potrivit corespondenului RRA, citat de rador, statele membre sunt avertizate să se uite încă din 2023 la deficitele excesive și să pregătească măsuri pentru creștere economică.
Oficialii comisiei spun că bugetele ar trebui orientate mai mult către investiții, văzute ca esențiale pentru redresarea și creșterea economică, și să reducă din cheltuielile bugetare și din măsurile de sprijin care au fost date pe timp de criză.
În privința ajutorului pentru facturile la energie, oficialii recomandă statelor membre ca din 2024 să mențină doar măsurile care țintesc sprijinul categoriilor vulnerabile.