Sari la conținut

Consiliere și orientare profesională: 150 de studenți știu dacă se fac ortopezi pediatri ori ba

Proiectul POSDRU/161/2.1/G/139364 a ajuns la fi nal, În cele trei stagii de practică efectuate la Spitalul de Urgență pentru Copii Marie Curie studenții au făcut operații pe mulaje

Violeta Fotache

Echipa medicală de la Spitalul de Urgență pentru Copii Marie Curie implicată în instruirea practică a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, a finalizat și al treilea stagiu de practică (și ultimul) derulat în cadrul proiectului POSDRU/161/2.1/G/139364 „Consiliere, orientare profesională și elemente de practică în ortopedia și traumatologia pediatrică”. Numărul studenților care au aflat, în cadrul acestui proiect, dacă au chemare pentru specialitatea ortopedie pediatrică se ridică astfel la 150, după cum ne-a informat doctorul Vlad Cosma, medic specialist. Acesta este implicat în consilierea și orientarea profesională a studenților, împreună cu ceilalți membri ai echipei profesorului Gheorghe Burnei – care este și managerul acestui proiect derulat cu fonduri europene.

Operații pe mulaje

În ultimul stagiu de practică în domeniul ortopedie și traumatologie pediatrică (ce s-a derulat în perioada 7-25 septembrie), ca și în celelalte două stagii, studenții au putut să aprofundeze noțiunile teoretice prin practică. Sub îndrumarea prof. dr. Gheorghe Burnei și a celorlalte cadre medicale din proiect – printre care se numără și doctorul Laurențiu Țiripa ori medicul Ștefan Gavriliu -, studenții au putut afla cum se folosește „motorul” cu care poți efectua una din procedurile speciale de operare pe os. Desigur, totul s-a fă- cut pe mulaje. Proferul Burnei, asistat de dr. Laurențiu Țiripa, a explicat și a făcut o demonstrație viitorilor medici, despre cum se face o osteosinteză. Apoi chiar studenții au fost cei care au avut în mână soarta reușitei operației pe mulaj.

Parteneri în proiect

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie” este o instituție de interes public național, în domeniul public al statului, în administrarea și subordinea Ministerului Sănătății. Are un personal universitar de înaltă ținută științifică, iar misiunea sa este de a oferi servicii de sănătate specifice care să rezolve problemele de să- nătate ale pacienților în cel mai bun și eficient mod posibil. Această unitate de elită a desfășurat programul POSDRU de consiliere și orientare profesională, împreună cu partenerul Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Prestigioasa universitate reprezintă principalul furnizor de formare profesională în domeniul medical din țară. De altfel, în fiecare an supervizează și evaluează stagiul de practică obligatoriu al fiecărui student, dezvoltă parteneriate de practică și semnează convenții cadru de practică pentru a oferi studenților cât mai multe locuri de practică. În proiect au fost consiliați și 200 de elevi din anii terminali de liceu, de la trei unități de învățământ din Capitală.

Soluție:Pact pentru practica în spitale

„S-a stârnit interesul pentru acest gen de avordare a stagiului de practică de vară. 150 de studenți la medicină au dobândit noțiuni elementare de chirurgie pediatrică. Proiectul este un succes”, a declarat medicul specialist Ștefan Gavriliu pentru „Doctorul zilei”. „Revin la una din marile frustrări ale Facultății de Medicină și anume aceea că avem sentimentul că nu am făcut suficient de multe gesturi practice și atunci derularea proiectelor de acest tip, cum este și al nostru, ar veni în întâmpinarea acestei probleme. Studenții au avut ocazia să vadă, să atingă și să folosească instrumentele utilizate zilnic de noi în sala de operații. Cel mai important e faptul că studenții au fost foarte aproape de a înțelege dacă această specialitate – ortopedia pediatrică – li se potrivește”, ne-a declarat și Vlad Cosma, medic specialist. Ca soluție pentru insuficienta pregă- tire practică a studenților la medicină, deficiență a Sistemului Educației constatată în cadrul derulării proiectului, profesorul Gheorghe Burnei propune încheierea unui pact între spitalele din țară și Ministerul Sănătății. „Dacă toate spitalele din țară vor încheia împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației un document prin care se va face un pact astfel încât toate spitalele să acorde o atenție deosebită studenților aflați în practică, atunci ei își vor însuși noțiuni de asistență medicală, microchirurgie și farmacodinamică!”, a declarat pentru revista noastră, profesorul Burnei, managerul proiectului derulat cu fonduri europene. În data de 28 octombrie, va avea loc conferința de închidere a proiectului, la care sunt așteptați și cei doi miniștri de resort – Nicolae Bănicioiu și Sorin Cîmpeanu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel