Din cuprinsul articolului
Tirtăcuța amară sau castravetele amar este o legumă cu coajă verde, cu carne albă până la translucidă și un gust care se potrivește numelui său. Cu excepția cazului în care ai crescut cu tărtăcuță amară ca parte a dietei tale obișnuite, s-ar putea să-ți ia ceva timp pentru a te acomoda cu aroma amară.
Tărtăcuța amară este, de asemenea, o legumă cu multe nume. Este la fel de cunoscut sub numele de pepene amar, castravete amar, para balsam, măr amar sau dovleac amar. Această legumă este numită și karela în India, nigauri în Japonia, goya în Okinawa, ampalaya în Filipine și ku-gua în toată China.
Momordica charantia își are originea probabil în estul Indiei sau în sudul Chinei. Este favorizată de climatele calde și umede, cu mult soare și acces regulat la apă.
Există mai multe soiuri de tărtăcuță amară, dar cele două cele mai comune sunt tărtăcuța amară chinezească și tărtăcuța amară indiană. Soiul chinezesc seamănă mai mult cu un castravete verde pal, cu pielea ondulată, plină de denivelări. Soiul indian are capete înguste, conice și creste ascuțite, în unghi pe toată suprafața sa. Diferențele dintre aceste soiuri sunt în mare parte vizuale și ambele oferă aromă și beneficii pentru sănătate similare.
Fiind o sursă bogată de antioxidanți, flavonoide și alți compuși polifenoli, tărtăcuța amară poate ajuta la reducerea riscurilor pentru o serie de probleme de sănătate.
Tărtăcuța amară este plină de polifenoli. Acești compuși sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce inflamația din organism. Cu cât sunt mai mulți, cu atât pot fi mai mari efectele antiinflamatorii.
Tărtăcuța amară conține compuși bioactivi numiți saponine și terpenoide. Acești compuși sunt responsabili pentru gustul amar al legumei, dar pot juca și un rol în scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.
Saponinele și terpenoidele din tărtăcuța amară pot ajuta la mutarea glucozei din sânge către celule, ajutând, de asemenea, ficatul și mușchii să proceseze și să stocheze mai bine glucoza.
O tărtăcuță amară proaspătă conține:
Tărtăcuța amară este bogată și într-o serie de antioxidanți importanți. De fapt, o jumătate de cană de tărtăcuță amară proaspătă reprezintă aproximativ 43% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Cu cât fructul este mai tânăr, cu atât conține mai multă vitamina C.
Tărtăcuța amară crudă conține o varietate de vitamine și minerale:
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a scos la vânzare două dintre produsele emblematice ale unității. Este vorba despre castraveții amari din soiurile Rodeo și Brâncuși.
„Despre castravetele amar v-am tot povestit în postările noastre. Ei bine, a sosit momentul sa vă anunțăm că, începând cu data de 28.06.2023, vom începe comercializarea acestuia la prețul de 5 lei/kg.
Cele două soiuri pe care le veți găsi la magazinul Stațiunii sau le puteți comanda prin curier sunt Rodeo și Brâncuși. Ținând cont că dorim să vă bucurați pe deplin de prospețimea și proprietățile nutriționale ale acestor fructe, le vom recolta doar pe comandă”, este mesajul postat de SCDL Buzău, joi, 29 iunie, pe rețelele de socializare.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…