Din cuprinsul articolului
Conservele de pește sunt un adevărat pericol pentru sănătate. La această concluzie au ajuns specialiștii de la Universitatea Binghamton, din New York, SUA.
Aceștia susțin că, pentru a produce conservele, se folosește zinc, însă producătorii susțin că o fac doar pentru proprietățile sale antimicrobiene, care contribuie la prelungirea duratei de viață a produselor, scrie realitatea.
Ingredientul care ne poate îmbolnăvi
În urma cercetărilor efectuate, cercetătorii au descoperit că tonul la conservă conţine cea mai mare cantitate de zinc, fiind de 100 de ori mai mult decât cantitatea considerată a fi sigură pentru organismul uman, ceea ce ar putea cauza disfuncție la nivelul intestinului.
Excesul de zinc se depune pe pereții intestinului și dereglează funcția acestuia de absorbție a nutrienților. În schimb, crește riscul ca toxinele să ajungă mult mai ușor în sânge, scrie unica.md.
Excesul de aport de zinc poate conduce la convulsii, febră, vărsături și leșin.
Botulismul, un pericol mortal
Un bărbat din Iași a murit acum 2 ani, după ce a consumat o conservă de pește și s-a îmbolnăvit de botulism. Este vorba despre o conservă din peşte preparată în casă, care, potrivit specialiştilor, ar fi fost ţinută în condiţii necorespunzătoare.
Botulismul este o boală rară, gravă, care este cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, foarte periculoasă. Sunt trei tipuri de botulism, cel transmis prin alimente, aşa cum este cazul bărbatului din Iaşi, cel transmis prin răni şi botulismul infantil. Alimentele care pot duce la astfel de infecţii sunt de obicei cele conservate.