Din cuprinsul articolului
Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea populației din punctul de vedere al sănătății publice depinde de acțiuni care ar putea duce la reducerea schimbarilor climatice.
Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice
Schimbările climatice întrețin și alimentează bolile infecțioase, este concluzia mai multor studii recente. În consecință, răspândirea lor ar putea fi redusă prin combaterea schimbărilor climatice.
Planeta noastră a devenit mai caldă, mai poluată şi mai neospitalieră, iar studii recente au dezvăluit că schimbările climatice provocate de om au consecinţe complexe asupra răspândirii unor boli şi a apariţiei de noi moduri de transmitere pentru altele.
Degradarea biodiversităţii a fost identificată ca fiind principalul factor de dezvoltare a bolilor infecţioase la oameni, animale şi plante, urmată de schimbările climatice şi de introducerea de noi specii.
Consecinţele nu sunt aceleaşi peste tot
În regiunile tropicale, clima mai caldă şi mai umedă duce la o explozie a cazurilor de febră denga. În Africa, condiţii mai secetoase ar putea contribui la oprirea răspândirii malariei, însă se vor schimba zonele care vor favoriza apariţia bolii.
Se aşteaptă ca populaţia să crească rapid în regiunile în care malaria este încă răspândită sau în care va deveni transmisibilă, ceea ce va creşte incidenţa bolii.
Potrivit specialiştilor, legăturile dintre climă şi bolile infecţioase sugerează că modelarea climatică poate ajuta la anticiparea epidemiilor, iar concluzia tuturor acestor studii este că răspândirea bolilor infecţioase poate fi contracarată prin combaterea schimbărilor climatice.