Categories: Stil de viaţă

Consecințe dramatice pentru sănătatea mentală și emoțională a copiilor cu părinții la muncă în străinătate. Explicațiile psihologului

95.000 de drame, aceeași poveste: lacrimile copiilor care au părinții plecați în străinătate

Aproximativ 95.000 de copii din România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar aproximativ 17.500 dintre aceștia au ambii părinți plecați, potrivit situației prezentate de ANPDCA.

Mai mult decât atât, psihologul Lenke Iuhoș consideră că mijloacele moderne de comunicare nu pot înlocui mângâierile și îmbrățiserile, ba chiar acutizează dorul copiilor pentru părinții plecați, generând o serie de efecte negative care pot afecta uneori iremediabil sănătate emoțională a acestora.

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, dramele prin care trec copii pot afecta performanțele școlare sau chiar pot să înregistreze o rată mai mare de abandon școlar în mediile în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

“Dacă unul dintre părinți pleacă la muncă în afară, copilul este afectat doar într-o anumită măsură; lipsa mamei îl destabilizează emoțională, iar lipsa tatălui îi creează o stare de insecuritate.

Este extrem de dificil de cuantificat plecarea căruia dintre părinți îl afectează mai mult, întrucât, în special la o vârstă fragedă, copilul are nevoie de ambii părinți, deoarece nu toate nevoile de bază pot fi satisfăcute de un singur părinte. Totuși, adevăratele drame se petrec în cazul celor 17.500 de copii din România, care au ambii părinți plecați în afară. În aceste cazuri, copiii experimentează, în mod real și chiar violent, abandonul. Din acel punct, viitorul copilului este incert și va ajunge să creadă că nu mai este iubit de nimeni”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Sfatul psihologului Lenke Iuhoș: Costurile nemateriale la care sunt supuși copiii sunt mai mari decât nevoile materiale

Psihologul Lenke Iuhoș este de părere ca, atunci când își fac bilanțul beneficiilor unui job în străinătate, departe de casă, departe de copii, părinții ar trebui să ia în calcul și costurile nemateriale ale acestei decizii. “Suferința unui copil nu poate fi comparată cu nimic, el are nevoie de susținere totală, atât pe plan fizic, psihic, emoțional și spiritual.

Singurele nevoi reale ale copiilor sunt cele de iubire și de securitate, nu percep nevoia banilor. Micuții  preferă să petreceți mai mult timp cu el, un timp de mai bună calitate, decât să-i oferiți lucruri valoroase material. Copiii au nevoie să petreacă foarte mult timp cu părinții, iar fiecare moment petrecut cu ei trebuie transformat în sărbătoare. Lacrimile din copilărie, dorul față de părinți pot transforma din temelii adultul de mâine, care va pune întotdeauna mai presus orice nevoile materiale, iar emoțiile și iubirea vor cadea mereu pe plan secund”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: