Categories: Ştiri sănătate

Consecința gravă a hipotiroidismului: crește riscul de DEMENȚĂ

Adulții cu hipotiroidism pot prezenta un risc mai mare decât populația generală pentru demență, mai ales dacă primesc terapie cu hormoni tiroidieni, sugerează un nou studiu.

Lucrarea în cauză, realizată de o echipă internațională și publicată în revista de specialitate Neurology, constă în analiza dosarelor medicale a aproape 8.000 de adulți (cu vârsta medie de 75 de ani) cu diagnostic recent de demență.

Risc cu până la 81% mai mare

Această creștere, după cum se poate deduce din rezultate, nu este deloc banală: aparent, după ajustarea pentru unii factori de sănătate și demografici care ar putea influența rezultatul, persoanele care au suferit de hipotiroidism aveau totuși un risc mai mare cu 81% de demență decât populația generală.

Carnea roșie este recomandată atât pentru hipertiroidie, cât și pentru hipotiroidie.

Asta nu e tot! Cei care au primit terapie de substituție cu hormoni tiroidieni au înmulțit cu trei riscul celor care nu au primit-o.

Pe baza acestui fapt, autorii concluzionează că testele funcției tiroidiene ar trebui efectuate la adulții care prezintă tulburări de memorie sau alte semne de demență și subliniază importanța identificării tulburărilor tiroidiene și a restabilirii funcției glandei tiroide cât mai curând posibil pentru a reduce riscul. a mai multor afecțiuni medicale diferite, inclusiv demența.

Confirmarea unei suspiciuni

Existau deja unele dovezi care indică o relație între tulburările glandei tiroide și riscul de demență. De fapt, în ultimele decenii, a fost explorat efectul hormonilor tiroidieni T3, T4 și al hormonului de stimulare a tiroidei, mai ales că s-a manifestat în hipotiroidismul subclinic. Până acum, însă, rezultatele în acest sens au fost neconcludente.

În acele țări cu diete bogate în iod, prevalența hipertiroidismului și hipotiroidismului este între 0,2% și 1,3% și, respectiv, între 1 și 2%, afectând preponderent femeile. Mai mult, incidența tinde să crească odată cu vârsta, ajungând la 7% în grupul de populație între 85 și 89% ani.

Trebuie remarcat, totuși, că nu a fost găsită nicio asociere între hipertiroidism și riscul de a dezvolta demență și nici între hipotiroidismul care apare ca urmare a tratamentului pentru hipertiroidism și demență.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

23 de minute ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

53 de minute ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

o oră ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

2 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

2 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

3 ore ago

Citeste si: